Marihuana brání růstu nádorových buněk v mozku

Marihuana brání růstu nádorových buněk v mozku

Tetrahydrocannabiol, látka obsažená v konopí, podporuje ničení zhoubných rakovinných buněk v mozku. Podle posledních výzkumů je ovlivňuje natolik, že se "požírají" samy mezi sebou.

Aktivní složka marihuany tetrahydrocannabiol, známý pod zkratkou THC, působí na nádorové buňky mozku tak, že u nich spustí proces zvaný autofagie.To je mechanismus, kdy buňky zjednodušeně řečeno začnou trávit samy sebe.

Tým odborníků z madridské univerzity Complutense v čele s Guillermem Velascem přišel na to, že THC má protirakovinné účinky u myší, kterým byly aplikovány lidské nádorové buňky. Při své studii použili španělští vědci THC i k terapii dvou pacientů trpících vysoce agresivním mozkovým tumorem. "Biopsie provedené před a po léčbě nám pomohly sledovat vývoj nemoci. Po použití THC se autofágní aktivita výrazně zvýšila," popisuje Velasco experiment v časopise Journal of Clinical Investigation.

Podle něho se u pacientů neobjevily žádné vedlejší účinky. Objev jeho týmu tak potvrzuje výsledky předešlých studií, které ukazují, že lidský organismus THC při léčbě rakoviny velmi dobře snáší. To by mohlo v budoucnosti vést k novým způsobům, jak růstu nádorů předcházet.

Doporučujeme

Články odjinud