Máslo, nebo margarín? Jaké tuky kupovat a kolik konzumovat? Radí Petr Havlíček

Máslo, nebo margarín? Jaké tuky kupovat a kolik konzumovat? Radí Petr Havlíček

Tuky patří spolu s bílkovinami a sacharidy mezi hlavní živiny. Jsou nejvydatnějším zdrojem energie, poskytují tělu nepostradatelné (esenciální) mastné kyseliny, dodávají pokrmům plnost a jemnou chuť.

Některé vitaminy není lidský organismus schopen bez tuků vůbec vstřebat. Ale v našem jídelníčku je tuků až příliš! Jaký je doporučený denní příjme tuků a jak přijímat prospěšnější tuky spíše než ty škodlivé, poradí ve video seriálu Vím, co jím dietoložka Karolína Hlavatá a specialista na výživu Petr Havlíček.

Třetina energetického příjmu pochází z tuků

„Podle současných doporučení by příjem tuků neměl být vyšší než 30 % z celkového energetického příjmu, tedy v průměru to je 60-80 g tuku,“ uvádí dietoložka Karolína Hlavatá. „Realita je však taková, že přijímáme ve stravě mnohem více tuku a poměr mezi jednotlivými mastnými kyselinami je nevýhodný, zejména ve prospěch nasycených mastných kyselin,“ dodává.

Kde najdete „dobré“ a kde ty „špatné“ tuky?

Dobré tuky (nenasycené mastné kyseliny) najdeme v kvalitních rostlinných olejích – příkladem je řepkový nebo olivový olej. Ne všechny rostlinné tuky však musí být automaticky zdraví prospěšné. Pozor je třeba dávat na palmojádrový a kokosový tuk. Používají se hlavně při výrobě levných cukrovinek. Zdrojem prospěšných rostlinných tuků jsou vedle olejů kvalitní margaríny, oříšky a olejnatá semena. Obdobné složení tuku bychom našli však i u ryb. Například losos, makrela i sardinky jsou zdrojem těch mastných kyselin, které naše tělo potřebuje.

Špatné tuky (nasycené mastné kyseliny) najdeme v potravinách živočišného původu, zejména v tučném mase, uzeninách, plnotučných mléčných výrobcích, ale i v polevách, dortech, zákuscích, trvanlivém a jemném pečivu, v másle a sádle. Tyto tuky by měly tvořit pouze jednu třetinu všech přijímaných tuků v našem jídelníčku. Proč? Zaprvé lidské tělo si je dokáže vyrobit samo a zadruhé nadměrný příjem je jednou z příčin infarktu a dalších srdečně-cévních onemocnění.

Dejte pozor na zdravé množství

Jen konzumací jednoho krajíce chleba namazaného deseti gramy másla přijmete okolo pěti gramů nasycených mastných kyselin, což je jedna čtvrtina celého tolerovaného denního příjmu těchto mastných kyselin v našem jídelníčku. To ale neznamená, že je sádlo a máslo v jídelníčku striktně zakázané. Stejně jako u jiných složek potravy platí základní poučka - všeho s mírou. Kdo si může živočišné tuky dovolit a v jakém množství, vám prozradí Petr Havlíček ve videu.

Doporučujeme

Články odjinud