Máslo - zdravější než olivový olej?

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Olivový olej je v posledních letech vyzdvihován jako lék mezi všemi dostupnými tuky. Pro pacienty s vysokým cholesterolem je skutečně cenný, neboť jako jeden z mála tuků hladinu nebezpečných lipoproteinů nezvyšuje, ale užívaný v malých dávkách dokonce snižuje. Jenže švédští odborníci teď přišli s důkazem, že v jiném ohledu je olivový olej méně zdravý než máslo.





Zatěžuje totiž krevní systém svými mastnými kyselinami dlouhých řetězců, což u másla není tak výrazné.



Máslo je totiž z 20 procent tvořeno mastnými kyselinami s krátkými a středními řetězci. To znamená, že po konzumaci a vstřebání těchto kyselin do těla jsou krátké řetězce využity ihned jako zdroje energie a nezatěžují krevní systém. U olivového oleje je to ale jinak, dlouhé řetězce totiž musejí putovat do jater krví, kde jsou zpracovávány na kratší a ty teprve využity jako zdroje energie.





„Střevní buňky raději ukládají tuky z másla než dlouhé řetězce mastných kyselin z rostlinných olejů,“ vysvětluje profesorka Julia Svensson z Lund University, proč po konzumaci másla nedojde k tak výraznému nárůstu krevních tuků.



Nicméně z dlouhodobého hlediska máslo zvyšuje hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi, což má negativní vliv na tělo. A také po konzumaci másla dochází k výraznějšímu nárůstu koncentrace tzv. volných mastných kyselin v krvi.



„Olivový olej byl studován velmi podrobně a jeho blahodárné účinky jsou často hlasitě vychvalovány. Skutečnost, že máslo zvyšuje krevní cholesterol v dlouhodobé perspektivě, je dobře známa, ale krátkodobé účinky sledovány dosud nebyly. Olivový olej je dobrý, to je jisté, ale naše objevy naznačují, že různé tuky z pokrmů mohou mít různé výhody,“ dodala Svensson.



Podle ní tak mírná konzumace másla nemůže škodit, ale tělu naopak prospívat, mléčný tuk je totiž i zdrojem vitaminů. Ale stejně jako u jiných tuků platí, že všeho moc škodí. Pokud člověk sní tuku příliš mnoho, byť v podobě olivového oleje, nadbytečná energie v něm se skrývající není spotřebována, ale ukládá se do tukových tkání těla, takže dochází k přibývání na váze.



zdroj: Famous

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…