Máslo - zdravější než olivový olej?

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Olivový olej je v posledních letech vyzdvihován jako lék mezi všemi dostupnými tuky. Pro pacienty s vysokým cholesterolem je skutečně cenný, neboť jako jeden z mála tuků hladinu nebezpečných lipoproteinů nezvyšuje, ale užívaný v malých dávkách dokonce snižuje. Jenže švédští odborníci teď přišli s důkazem, že v jiném ohledu je olivový olej méně zdravý než máslo.





Zatěžuje totiž krevní systém svými mastnými kyselinami dlouhých řetězců, což u másla není tak výrazné.



Máslo je totiž z 20 procent tvořeno mastnými kyselinami s krátkými a středními řetězci. To znamená, že po konzumaci a vstřebání těchto kyselin do těla jsou krátké řetězce využity ihned jako zdroje energie a nezatěžují krevní systém. U olivového oleje je to ale jinak, dlouhé řetězce totiž musejí putovat do jater krví, kde jsou zpracovávány na kratší a ty teprve využity jako zdroje energie.





„Střevní buňky raději ukládají tuky z másla než dlouhé řetězce mastných kyselin z rostlinných olejů,“ vysvětluje profesorka Julia Svensson z Lund University, proč po konzumaci másla nedojde k tak výraznému nárůstu krevních tuků.



Nicméně z dlouhodobého hlediska máslo zvyšuje hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi, což má negativní vliv na tělo. A také po konzumaci másla dochází k výraznějšímu nárůstu koncentrace tzv. volných mastných kyselin v krvi.



„Olivový olej byl studován velmi podrobně a jeho blahodárné účinky jsou často hlasitě vychvalovány. Skutečnost, že máslo zvyšuje krevní cholesterol v dlouhodobé perspektivě, je dobře známa, ale krátkodobé účinky sledovány dosud nebyly. Olivový olej je dobrý, to je jisté, ale naše objevy naznačují, že různé tuky z pokrmů mohou mít různé výhody,“ dodala Svensson.



Podle ní tak mírná konzumace másla nemůže škodit, ale tělu naopak prospívat, mléčný tuk je totiž i zdrojem vitaminů. Ale stejně jako u jiných tuků platí, že všeho moc škodí. Pokud člověk sní tuku příliš mnoho, byť v podobě olivového oleje, nadbytečná energie v něm se skrývající není spotřebována, ale ukládá se do tukových tkání těla, takže dochází k přibývání na váze.



zdroj: Famous

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…