Máte citlivý žaludek? Vyhněte se těmto 5 dráždidlům!

| Autor: Marta Pušová | Rubrika: Zdraví

Citlivý žaludek dokáže člověka pěkně potrápit. Občas se ozve nečekaně, občas poté, co nezdravě zhřešíme. Problémům s přecitlivělostí zažívání se ale dá předejít. Stačí, když se vyhnete těmto pěti prohřeškům.

Máte citlivý žaludek? Vyhněte se těmto 5 dráždidlům!

Alkohol

Alkohol sám os sobě je kyselá tekutina a tím pádem vede ke zvýšení obsahu kyseliny v žaludku. Vedle této vlastnosti také silně dehydratuje, což může podporovat špatné trávení a zvýšit tvorbu žaludečních šťáv. Pokud vyrážíte ven a váš žaludek je tak trochu na vodě, vyzkoušejte raději pouze nealkoholický koktejl.

Smažená jídla

Existují prospěšné tuky, jako je olivový olej, avokádo a losos. Většina smažených potravin s vysokým obsahem tuků však může způsobit potíže v trávicím traktu, protože je těžší je strávit. Navíc po sobě zanechávají přebytečné kyseliny, které mohou také způsobit pěknou neplechu. Nezoufejte, pečené brambory jsou stejně lepší než smažené!

Maso

Je to smutné, ale je to tak. V mase, které je bohatší na tuky, jako je například hovězí nebo vepřové, se tvoří větší množství kyseliny, kterou žaludek nezvládá strávit. Takže příště, až dostanete chuť na steak, raději místo ribeye vyzkoušejte filet mignon.

Mléčné výrobky

Většina lidí už dnes má intoleranci na laktózu. Mléko a mléčné výrobny mají vysoký obsah tuku a mohou způsobit nadměrné vylučování kyselin. Pokud vás honí mlsná a toužíte po smetanových bramborách, vyzkoušejte jako náhražku raději sójové nebo mandlové mléko.

Káva

Málokdo z nás si umí představit ráno bez šálku kávy coby povzbuzovače. Pravda ale je, že káva a čaj uvolňují dolní jícnový svěrač, což může umožnit kyselinám vstoupit do žaludku a způsobit sekreci žaludečních tekutin. Raději si dejte sklenici vody s citronem, ta vás do nového dne spolehlivě nakopne také.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Dnes | Někdy stačí našlehat bílky, jindy použijeme kvasnice, pak také můžeme sáhnout při pečení po…

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

24. 7. | Mít zářivě bílé zuby je dnes pomalu už nutnost. Všechny ty herečky a celebrity, dnes už ale i…

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

24. 7. | Lívance s čerstvým ovocem se smetanou patří tak neodmyslitelně k létu a k prázdninám na chalupě…

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…