Máte doma alergika? Zvažte, v jakém prášku perete!

| Autor: MF | Rubrika: Zdraví

Praní prádla má historii stejně dlouhou jako prádlo samo. Mýdlo ale bylo k tomuto účelu použito poprvé až v osmdesátých letech 18. století ve Velké Británii, odkud se rozšířilo do celého světa.

www.bez-alergie.cz



V polovině 20. století byla přírodní mýdla nahrazena syntetickými detergenty a ve druhé polovině 20. století nastal další pokrok – do pracích prášků začaly být přidávány enzymy, které degradují bílkoviny. Pro uživatele nebyly tyto enzymy nebezpečné, ale při výrobě prášků vyvolávalo jejich vdechování alergické reakce u pracovníků. Proto byly enzymy umístěny do mikrokapslí. Výskyt alergických reakcí na enzymy je za 40 let používání takovýchto prášků minimální jak u pracovníků ve výrobě, tak u uživatelů.

Další přísadu, která je z pohledu vyvolání alergických reakcí podstatně významnější, tvoří parfémy. To, co vdechujeme, nám totiž vůbec nemusí být nepříjemné. Přesto se tělo může bránit. To platí i o parfémech. Podle pravidel a legislativy EU musí být všechny kosmetické přípravky a detergenty označeny, pokud obsahují některou z 26 vyjmenovaných parfemačních přísad.

Britové v roce 2007 provedli test tří stovek pracích prostředků. Většina parfémů, které jsou v nich obsaženy, je zahrnuta v základních testovacích sadách pro diagnostiku kontaktní přecitlivělosti. Poměrně časté jsou ale i takové parfémy, které v testech zahrnuty nejsou. Diagnóza alergie na tyto složky je pak obtížná. Pokud se chcete o alergii na parfémy dozvědět více, přečtěte si další článek.





ČTĚTE TAKÉ:
Krásky se srdcem na dlani!







STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…