Máte doma alergika? Zvažte, v jakém prášku perete!

| Autor: MF | Rubrika: Zdraví

Praní prádla má historii stejně dlouhou jako prádlo samo. Mýdlo ale bylo k tomuto účelu použito poprvé až v osmdesátých letech 18. století ve Velké Británii, odkud se rozšířilo do celého světa.

www.bez-alergie.cz



V polovině 20. století byla přírodní mýdla nahrazena syntetickými detergenty a ve druhé polovině 20. století nastal další pokrok – do pracích prášků začaly být přidávány enzymy, které degradují bílkoviny. Pro uživatele nebyly tyto enzymy nebezpečné, ale při výrobě prášků vyvolávalo jejich vdechování alergické reakce u pracovníků. Proto byly enzymy umístěny do mikrokapslí. Výskyt alergických reakcí na enzymy je za 40 let používání takovýchto prášků minimální jak u pracovníků ve výrobě, tak u uživatelů.

Další přísadu, která je z pohledu vyvolání alergických reakcí podstatně významnější, tvoří parfémy. To, co vdechujeme, nám totiž vůbec nemusí být nepříjemné. Přesto se tělo může bránit. To platí i o parfémech. Podle pravidel a legislativy EU musí být všechny kosmetické přípravky a detergenty označeny, pokud obsahují některou z 26 vyjmenovaných parfemačních přísad.

Britové v roce 2007 provedli test tří stovek pracích prostředků. Většina parfémů, které jsou v nich obsaženy, je zahrnuta v základních testovacích sadách pro diagnostiku kontaktní přecitlivělosti. Poměrně časté jsou ale i takové parfémy, které v testech zahrnuty nejsou. Diagnóza alergie na tyto složky je pak obtížná. Pokud se chcete o alergii na parfémy dozvědět více, přečtěte si další článek.





ČTĚTE TAKÉ:
Krásky se srdcem na dlani!







STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Včera | Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by…

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

24. 4. | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

24. 4. | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…