Máte doma alergika? Zvažte, v jakém prášku perete!

| Autor: MF | Rubrika: Zdraví

Praní prádla má historii stejně dlouhou jako prádlo samo. Mýdlo ale bylo k tomuto účelu použito poprvé až v osmdesátých letech 18. století ve Velké Británii, odkud se rozšířilo do celého světa.

www.bez-alergie.cz



V polovině 20. století byla přírodní mýdla nahrazena syntetickými detergenty a ve druhé polovině 20. století nastal další pokrok – do pracích prášků začaly být přidávány enzymy, které degradují bílkoviny. Pro uživatele nebyly tyto enzymy nebezpečné, ale při výrobě prášků vyvolávalo jejich vdechování alergické reakce u pracovníků. Proto byly enzymy umístěny do mikrokapslí. Výskyt alergických reakcí na enzymy je za 40 let používání takovýchto prášků minimální jak u pracovníků ve výrobě, tak u uživatelů.

Další přísadu, která je z pohledu vyvolání alergických reakcí podstatně významnější, tvoří parfémy. To, co vdechujeme, nám totiž vůbec nemusí být nepříjemné. Přesto se tělo může bránit. To platí i o parfémech. Podle pravidel a legislativy EU musí být všechny kosmetické přípravky a detergenty označeny, pokud obsahují některou z 26 vyjmenovaných parfemačních přísad.

Britové v roce 2007 provedli test tří stovek pracích prostředků. Většina parfémů, které jsou v nich obsaženy, je zahrnuta v základních testovacích sadách pro diagnostiku kontaktní přecitlivělosti. Poměrně časté jsou ale i takové parfémy, které v testech zahrnuty nejsou. Diagnóza alergie na tyto složky je pak obtížná. Pokud se chcete o alergii na parfémy dozvědět více, přečtěte si další článek.





ČTĚTE TAKÉ:
Krásky se srdcem na dlani!







STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Dnes | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Včera | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…

Horko se blíží: Otékají vám nohy? Víme, co s tím!

Horko se blíží: Otékají vám nohy? Víme, co s tím!

19. 6. | S nastávajícím létem mnoho žen trápí stejný problém – otoky na nohou. Nemusí jít o nic vážného,…