Máte hladovou slinu? Slupněte si vlákninu aneb jak hubnout

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Průměrný Člověk denně přijímá asi 17 g vlákniny. Bohužel to není mnoho a odborníci na výživu doporučují cca 20-30 g vlákniny denně.

A jak na to?
Stačí zvýšit konzumaci vody, ovoce, zeleniny, salátů, obilnin, ořechů, luštěnin a hnědé rýže a omezit konzumaci rafinovaných potravin.
Vláknina Vám velmi pomůže při hubnutí, jelikož přirozeně zasytí a Vy nebudete trpět pocity hladu.

- K snídani si připravte ovoce a semena - horkou ovesnou kaši s jahodami, banánem či ovocem, které máte právě na zahrádce a přidejte lžičku slunečnicových či dýňových semínek. Taková snídaně je pestrá, může mít různé obměny a Vás plně zasytí. Navíc do organizmu dodáte potřebné množství vlákniny.
- K obědu si dejte přírodní kuřecí plátek a jako přílohu si vychutnejte křupavý zelený salát, který byste mohli obohatit například o ořechy nebo různými druhy semen. Když si budete vařit polévku, zkuste do ní přimíchat čočku, pšenici či fazole.
Přílohové brambory vařte v slupce a tu snězte také. Francouzská kuchyně to považuje za delikatesu.
K večeři můžete mít zeleninový salát, hnědou rýži s houbami, fazole či vařenou zeleninu v páře. Jedině tak zůstává v zelenině vysoký obsah vlákniny. Vařte ji tak, aby byla křupavá. Tímto způsobem je krásná, uchovává si část vitamínů, barevná- prostě k nakousnutí : -)
A jako dezert si připravte ovocný pohár s mlékem či jogurtem ( můžete přidat i ovesné vločky, když byste měli hlad)

Kvíz:
1.Jaké potraviny s vysokým obsahem vlákniny si máte vybírat?
2.Jaká část zeleniny či ovoce obsahuje nejvíce vlákniny?
3. Jakým chorobám zabraňuje dostatečný příjem vlákniny?

Řešení najdete na www.doformy.cz/kviz12


Komentáře

Komentářů celkem: 2
chci zhubnout Ružena pokošová 13. 6. 2007 | 22:46
To je chytré! machina 9. 3. 2007 | 18:39

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Dnes | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…