Máte-li opar, rozhodně se nelíbejte!

Máte-li opar, rozhodně se nelíbejte!

Mokvající puchýřky na rtu nejsou jen estetickým problémem. Především jde o onemocnění virového původu. Opar, odborně zvaný herpes, je nepříjemný, bolestivý a může být i značnou komplikací při výkonu povolání. Například hudebníci - hráči na dechové nástroje by mohli vyprávět…

Puchýřky jsou naplněny serózní (aseptickou) tekutinou a charakterizuje je zarudnutí okolní tkáně, píše slovenský server sme.sk. Nejčastěji se herpes vytváří právě na rtech, nebo na sliznici nosních dírek. Léčba trvá přibližně osm až deset dnů.

Opar způsobuje virus herpes simplex (HSV - 1). Dokáže nečinně čekat v nervových buňkách dlouhá léta. Probudit jej mohou například prochladnutí, chřipka, ale také stres, vyčerpání a oslabená imunita. Nebezpečné je i prudké sluneční záření.

"Po celou dobu onemocnění je virus vysoce nakažlivý. Lehce se přenáší přímým kontaktem s infikovanou osobou i kapénkovou infekcí. S herpetem na rtech se proto raději vyhýbejte polibkům. Virus se může šířit i při kašli či kýchání, takže nákaza hrozí prakticky kdekoli. Proto je důležité, aby člověk postižený tímto onemocněním dbal na dodržování zásad hygieny," konstatuje zmíněný server.

A jak správně postupovat při léčbě? Odborníci radí:

  • začít s ní co nejdříve
  • zbytečně se nedotýkat postiženého místa
  • před i po aplikaci léčiv si důsledně mýt ruce
  • nelíbat se
  • používat vlastní ručník, příbor, sklenice, talíře
  • vyhodit zubní kartáček do koše a koupit si nový
  • pokud se vám nepodaří opar zlikvidovat do 8 - 10 dní, zvětší-li se či objeví-li se na jiném místě těla, postihne-li vás teplota, neváhejte a neprodleně navštivte lékaře!


Nechcete hubnout sami? Navštivte náš FITweb.cz!

POŠLETE SVŮJ PŘÍBĚH
Staňte se přispěvatelkami Dama.cz a vyhrajte luxusní kosmetický balíček!

Doporučujeme

Články odjinud