Máte špatnou náladu? Víme, jak ji zlepšit. Vsaďte na dýňová semínka

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Lidé na Západě se stravují velmi nezdravě. Žádná novinka. Nevyvážený jídelníček však působí negativně také psychiku člověka. Co ale udělá západní člověk, když má depresi? Začne se cpát ještě nezdravěji. Místo semínek a ořechů si žaludek napěchuje dezerty a tučnými jídly. Tuků se přitom vzdávat nemusí. Ale měl by je přijímat právě ze semen. Nejideálnější volbou při špatné náladě a depresi jsou pak semena dýňová.

Máte špatnou náladu? Víme, jak ji zlepšit. Vsaďte na dýňová semínka

Z průzkumu společnosti Tilda vyplývá, že sedmdesát procent žen a padesát procent mužů se začne cpát čokoládou, sladkostmi a nezdravými jídly, když má depresi a špatnou náladu. Průzkum na britském trhu také odhaluje, že jen čtvrtina lidí hledá útěchu u příbuzných a rodiny.

Psycholožka Christy Fergussonová a dietoložka Sarah Schenkerová v rozhovoru pro deník The Mail zdůrazňují význam stravy na psychiku člověka. Lidé se stravují nezdravě, to je rizikem pro vznik depresí a úzkostí. A jakmile se tyto psychické potíže dostaví, jedí opět nezdravě. Místo čokolád a cukrovinek by měli sáhnout po semínkách. Ideální jsou dýně a také šalvěj hispánská známá pod označením „chia“ (čia) semínka.

Depresivní mozek nemá dostatek neurologického přenašeče serotoninu. K jeho syntéze je zapotřebí tělo zásobit živinami a především aminokyselinou tryptofanem, z níž si tělo serotonin vyrábí. Dýňová semínka (a také semínka šalvěje hispánské) jsou právě bohatým zdrojem tryptofanu.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

Včera | Kuřecí maso je dietní, rychle připravené i relativně levné, proto se těší stálé oblibě. Ale časem…

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

16. 2. | Minidezerty do skla dokáží zachránit nejednu nečekanou návštěvu. Vyzkoušejte našich pět osvědčených…

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

16. 2. | Pokud sledujete kuchařské a gurmánské blogy, určitě vám neunikla stránka Tastejourney.cz. Její…

Máte problémy s alkoholem? Takto to poznáte! Otestujte se

Máte problémy s alkoholem? Takto to poznáte! Otestujte se

15. 2. | Také vám alkohol často pomůže, když se chcete lépe bavit, zbavit se špatné nálady nebo zahnat…