Máte strach z posměchu? Možná trpíte gelotofobií...

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Bojíte se, že byste byli na večírku vyzváni k tanci, protože se stanete terčem posměchu? Odborníci mají pro tento stav mysli název - gelotofobie.



Ačkoli toto slovo spíš připomíná nějaký druh italské zmrzliny, jde o vážnou věc. Označuje totiž vysilující a neustupující obavu, že se člověk stane terčem posměchu.

Tato porucha, jejíž název má původ v řeckém slově gelos - smích, se stala jedním z hlavních témat, jimiž se zabývá Mezinárodní společnost pro studium humoru. Ta soustřeďuje psychology, sociology, lingvisty a další vědce z celého světa. Ti zkoumají legraci ze všech myslitelných úhlů.

Gelotofobie byla před třinácti lety zařazena mezi nesporné psychické poruchy a tehdy dostala i své jméno.

Psycholog Willibald Ruch z curyšské univerzity vysvětluje: Studium negativních důsledků smíchu neprobíhá dlouho. Typický gelotofobik slyší něčí smích a je přesvědčen, že se týká jeho. V extrémních případech to může vést k nadměrnému pocení, zrychlenému tepu, třesu a pocitu mrazení. Takto postižený člověk se prostě nechová normálně."

Ruch říká, že jeho tým sledoval 23 000 osob ze 75 zemí a v každé z nich objevili určité procento takto postižených. "Pokud jde o Evropu, vede jasně Velká Británie. Za ní jsou těsně Spojené státy," dodává. Zatím ale odmítá zveřejnit celosvětové výsledky, protože chce svůj výzkum nejdříve publikovat ve vědeckých titulech. Připouští ale, že velmi vysoko se dostaly i některé asijské a africké země.






ČTĚTE TAKÉ:
Hledá se ideál mužské krásy

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Včera | Sladké brambory neboli batáty u nás nejsou příliš rozšířené. Pomalu se učíme zařazovat je do našeho…

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…