Máte strach z posměchu? Možná trpíte gelotofobií...

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Bojíte se, že byste byli na večírku vyzváni k tanci, protože se stanete terčem posměchu? Odborníci mají pro tento stav mysli název - gelotofobie.



Ačkoli toto slovo spíš připomíná nějaký druh italské zmrzliny, jde o vážnou věc. Označuje totiž vysilující a neustupující obavu, že se člověk stane terčem posměchu.

Tato porucha, jejíž název má původ v řeckém slově gelos - smích, se stala jedním z hlavních témat, jimiž se zabývá Mezinárodní společnost pro studium humoru. Ta soustřeďuje psychology, sociology, lingvisty a další vědce z celého světa. Ti zkoumají legraci ze všech myslitelných úhlů.

Gelotofobie byla před třinácti lety zařazena mezi nesporné psychické poruchy a tehdy dostala i své jméno.

Psycholog Willibald Ruch z curyšské univerzity vysvětluje: Studium negativních důsledků smíchu neprobíhá dlouho. Typický gelotofobik slyší něčí smích a je přesvědčen, že se týká jeho. V extrémních případech to může vést k nadměrnému pocení, zrychlenému tepu, třesu a pocitu mrazení. Takto postižený člověk se prostě nechová normálně."

Ruch říká, že jeho tým sledoval 23 000 osob ze 75 zemí a v každé z nich objevili určité procento takto postižených. "Pokud jde o Evropu, vede jasně Velká Británie. Za ní jsou těsně Spojené státy," dodává. Zatím ale odmítá zveřejnit celosvětové výsledky, protože chce svůj výzkum nejdříve publikovat ve vědeckých titulech. Připouští ale, že velmi vysoko se dostaly i některé asijské a africké země.






ČTĚTE TAKÉ:
Hledá se ideál mužské krásy

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Včera | Někdy stačí našlehat bílky, jindy použijeme kvasnice, pak také můžeme sáhnout při pečení po…

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

24. 7. | Mít zářivě bílé zuby je dnes pomalu už nutnost. Všechny ty herečky a celebrity, dnes už ale i…

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

24. 7. | Lívance s čerstvým ovocem se smetanou patří tak neodmyslitelně k létu a k prázdninám na chalupě…

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…