Máte těžké nohy? Zapomeňte na podpatky!

| Autor: Ulekare.cz | Rubrika: Zdraví

Pocit těžkých a unavených nohou, otoky, bolest. To jsou jen některé z obtěžujících příznaků doprovázejících přítomnost křečových žil. Vedle pravidelného užívání léků a v závažnějších případech chirurgického zákroku vám podstatnou úlevu přinese rovněž úprava jídelníčku a životního stylu obecně.

Máte těžké nohy? Zapomeňte na podpatky!

6 kroků k lehké chůzi

1. Více pohybu. Nezanevřete na zdravý pohyb a cvičení. Krevní oběh ve vašich nohách podpoří obyčejné každodenní chození. Ideální míru fyzické zátěže by vám měl doporučit lékař.

2. Méně soli, méně kil. Zbavte se nadbytečné váhy, která zbytečně přetěžuje cévní systém, a více se zaměřte na to, co jíte. Omezením soli předejdete otokům vzniklým zadržování vody ve tkáních. Zdravá racionální strava zase pomůže při kontrole celkové tělesné váhy.

3. Pohodlnější kalhoty i obuv. Pokud je to možné, vyhněte se vysokým podpatkům. Nižší boty totiž mnohem lépe posilují vaše lýtka a zlepšují tak cirkulaci krve. Rovněž raději zapomeňte na kalhoty upnuté v oblasti třísel a boků, které naopak odtok krve z dolních končetin mohou v určitých pozicích blokovat.

4. Nohy nahoře. Dopřejte si během dne několik chvil relaxace s „nohama na stole“. Umístěním dolních končetin nad výšku srdce pomůžete krvi v jejím návratu. Nejsnadněji dosáhnete ideální pozice lehnutím si na záda a podložením nohou několika polštáři.

5. Stop dlouhému stání. Vyvarujte se setrvávání v neměnné poloze po delší dobu. Pokud trávíte většinu času vsedě u počítače, alespoň každou půlhodinu vstaňte a projděte se kolem místnosti.

6. Využití komprese. Pořiďte si kompresivní punčochy. Nejsou sice nejatraktivnější, zato velmi efektivně podporují krevní návrat a omezují nevzhledné a zatěžující otoky.

www.ulekare.cz

Článek jsme převzali z webu www.krecove-zily.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…