Mateřská znaménka: Péče se vyplatí

| Autor: MF | Rubrika: Zdraví

Znaménka v podobě pigmentových nebo červených útvarů či plošek na kůži zřídkakdy vyžadují léčbu. Patřičnou pozornost bychom jim ale věnovat měli.

www.hojeni-ran.cz



Znaménka nezdědíte

Na kůži lze pozorovat znaménka rudě zbarvená, která jsou nahromaděním krevních cévek. Jsou přítomna buď od narození, nebo se vytvoří krátce po něm. Naproti tomu pigmentová znaménka jsou způsobena nadprodukcí melanocytů, jež vytváří ono hnědé zbarvení kůže. Oba dva typy nejsou dědičné a většinou neznamenají žádné vážné onemocnění. Neplatí to však o všech. Pokud máte na kůži znaménko, které se vám „nelíbí“, poraďte se se svým kožním lékařem.

Není vzácností, že některé typy znamének vyblednou, zmenší se, nebo dokonce zmizí. Můžete zkusit přírodní metody na jejich vyblednutí, jako například citronovou šťávu nebo olivový olej. V žádném případě se ale nedoporučuje se znaménky na kůži manipulovat agresivní cestou. To znamená žádné rýpání, vyřezávání a podobně. Ta, která jsou uložena na místech, kde jsou soustavně drážděna třeba prádlem, je lepší nechat odborně odstranit.

Vyříznutí znaménka neznamená rakovinu, ale prevenci

Určitě jste již slyšeli názor, že je lepší se znaménkem nic nedělat. Tedy ho ani neodstraňovat, protože to může způsobit zhoubné bujení. Skutečnost je ale taková, že odstranění je většinou prevencí a následné vyšetření jeho buněk nám nejjistěji ukáže, co znaménko bylo vlastně „zač“. Pokud se totiž jakýkoliv névus, znaménko nebo piha na těle začnou měnit, může to být varovné znamení. Dávat pozor bychom si měli na zvětšení, změnu charakteru okrajů, barvy, svědění nebo krvácení. Pokud k takovým změnám dojde, dermatolog většinou doporučí odstranění. A to buď chirurgicky, nebo laserem.

www.ulekare.cz







Video převzato z www.ulekare.cz





ČTĚTE TAKÉ:
Po čem muži touží ( a holky taky)!






STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU





Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…