Med se vrací jako lék

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Med se vrací do našeho života ne jako prostředek oslazení života, ale jeho ozdravení. Studie publikovaná v International Journal of Clinical Practice podtrhuje především jeho možnosti jako antibiotika.

Med má výrazné sterilizační schopnosti při hojení ran a je vhodný především k péči o pacienty s cukrovkou. U nich může pomoci i v případě, kdy hrozí amputace končetiny.

"Med je jednou z nejstarších známých poživatin a zároveň býval od dávnověku používán jako prostředek k hojení ran," říká šéf výzkumu doktor Fasal Rauf Khan. "Med objevili i v hrobce faraona Tutanchamóna a k údivu všech byl stále ještě vhodný ke konzumaci. Nikdy se totiž nemůže zkazit. Byl používán především ve válečných dobách jako prostředek k léčení ran až do 20. století. Pak jej v roce 1940 vytlačil objev antibiotik."

Med má mnoho vlastností, které úspěšně bojují proti růstu bakterií, vysoký obsah cukru a naopak nízký obsah tekutin, navíc vytváří kyselé prostředí. To nesvědčí zánětům a otokům.

Doktor Khan doporučuje medovou terapii především pacientům, kteří podstoupili laparoskopickou operaci a trpí alergiemi na běžné léky.

Další články z rubriky

Lehce a chutně: 5 zdravých chuťovek na letní dámskou jízdu

Lehce a chutně: 5 zdravých chuťovek na letní dámskou jízdu

Dnes | K zábavě prostě patří i něco na zub. Můžete sice s kamarádkami na sebe koukat a povídat si o tom,…

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

26. 6. | Plánovat si dovolenou podle svých dní by bylo sice krásné, ale v reálném životě jen těžko…

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

26. 6. | V horkém počasí člověk nemá ani chuť na jídlo, přesto odkládat přísun energie až na večer je…

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.