Meditace, duchovní smysl života a štěstí působí pozitivně na geny a imunitu

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Tým vědců z Kalifornie a Severní Karolíny potvrdil to, co učitelé východních filosofických směrů a meditací vědí po tisíce let. Pocit štěstí tady a teď nalezený v duchovním smyslu a meditaci skutečně působí pozitivně na lidské tělo. Experti z USA tvrdí, že eudaimonické štěstí působí blahodárně na expresi genů a imunitní buňky.

Meditace, duchovní smysl života a štěstí působí pozitivně na geny a imunitu

Psychoneuroimunologové z University of California v Los Angeles spolupracovali s vědci z University of North Carolina a zjistili, že jedinci prožívající eudaimonické štěstí – druh štěstí, který vychází z hlubokého smyslu a cíle života – vykazují nejlepší genovou expresi v případě imunitních buněk. V překladu to znamená, že klid v duši, vnitřní smysl bytí a radost ze života posilují obranyschopnost a tím zlepšují kondici a zdravotní stav.

Tito lidé mají také nízkou míru genových expresí pro záněty v těle a silnou expresi antivirových genů a genů pro kódování protilátek.

Lidé, jejichž štěstí vychází z hédonistického stylu života – to je typ štěstí pramenící z konzumace a sebeuspokojování – vykazují přesně opačné hodnoty. Genové exprese pro imunitu je u nich slabá, pro záněty naopak silná.

„Obě skupiny lidí přitom mají vysokou míru pozitivních emocí. Nicméně jejich genom reaguje odlišně, ačkoli jsou obě skupiny lidí emocionálně pozitivní,“ tvrdí profesor Steven Cole z Kalifornie.

Život rozmařilé celebrity hýřící po nocích sice může vést k pozitivním emocím, rychle ale člověka přivede do hrobu. Naopak radost a štěstí plynoucí z hlubšího chápání života a z praktikování východních učení působí pozitivně na fyzické úrovni, zlepšuje zdraví a prodlužuje život.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Dnes | Někdy stačí našlehat bílky, jindy použijeme kvasnice, pak také můžeme sáhnout při pečení po…

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

24. 7. | Mít zářivě bílé zuby je dnes pomalu už nutnost. Všechny ty herečky a celebrity, dnes už ale i…

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

24. 7. | Lívance s čerstvým ovocem se smetanou patří tak neodmyslitelně k létu a k prázdninám na chalupě…

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…