Meditace, duchovní smysl života a štěstí působí pozitivně na geny a imunitu

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Tým vědců z Kalifornie a Severní Karolíny potvrdil to, co učitelé východních filosofických směrů a meditací vědí po tisíce let. Pocit štěstí tady a teď nalezený v duchovním smyslu a meditaci skutečně působí pozitivně na lidské tělo. Experti z USA tvrdí, že eudaimonické štěstí působí blahodárně na expresi genů a imunitní buňky.

Meditace, duchovní smysl života a štěstí působí pozitivně na geny a imunitu

Psychoneuroimunologové z University of California v Los Angeles spolupracovali s vědci z University of North Carolina a zjistili, že jedinci prožívající eudaimonické štěstí – druh štěstí, který vychází z hlubokého smyslu a cíle života – vykazují nejlepší genovou expresi v případě imunitních buněk. V překladu to znamená, že klid v duši, vnitřní smysl bytí a radost ze života posilují obranyschopnost a tím zlepšují kondici a zdravotní stav.

Tito lidé mají také nízkou míru genových expresí pro záněty v těle a silnou expresi antivirových genů a genů pro kódování protilátek.

Lidé, jejichž štěstí vychází z hédonistického stylu života – to je typ štěstí pramenící z konzumace a sebeuspokojování – vykazují přesně opačné hodnoty. Genové exprese pro imunitu je u nich slabá, pro záněty naopak silná.

„Obě skupiny lidí přitom mají vysokou míru pozitivních emocí. Nicméně jejich genom reaguje odlišně, ačkoli jsou obě skupiny lidí emocionálně pozitivní,“ tvrdí profesor Steven Cole z Kalifornie.

Život rozmařilé celebrity hýřící po nocích sice může vést k pozitivním emocím, rychle ale člověka přivede do hrobu. Naopak radost a štěstí plynoucí z hlubšího chápání života a z praktikování východních učení působí pozitivně na fyzické úrovni, zlepšuje zdraví a prodlužuje život.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Včera | Sladké brambory neboli batáty u nás nejsou příliš rozšířené. Pomalu se učíme zařazovat je do našeho…

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…