Mentolové cigarety jsou návykovější než ty klasické

Mentolové cigarety jsou návykovější než ty klasické

Řada kuřáků sáhne po mentolových cigaretách nejen v horkých letních dnech kvůli příjemně chladivé chuti. Ovšem tzv. mentolky představují ještě větší riziko vzniku závislosti než obyčejné cigarety.

Podle rozsáhlého amerického průzkumu lidé kouřící cigarety s mentolem při odvykání selhávají ještě více než ti, kteří kouří neochucený tabák.

Z výzkumu amerického Národního onkologického institutu z let 2003 až 2007 vyplynulo, že mentolové cigarety kouří nejvíce ženy a mladí lidé ve věku 18 až 24 let. Ovšem co analýza dat jasně dokázala, je, že kuřáci mentolových cigaret odvykají zlozvyku kouření mnohem obtížněji a s mnohem menším úspěchem, i když se do analýzy zahrne věk, vzdělání, sociálně-ekonomický status a další proměnné.

Před mentolovými cigaretami varovali už v roce 2008 vědci z Harvardské univerzity. „Tabákový průmysl velmi pečlivě manipuloval s obsahem mentolu nejen ke svádění mladých, ale také k trvalému získání dlouhodobých dospělých kuřáků,“ prohlásil toho roku profesor Howard Koh z lékařské fakulty při Harvardské univerzitě.

Jeho tým analyzoval interní dokumenty tabákového průmyslu o vývoji mentolových výrobků, provedl laboratorní testy měřící obsah mentolu v amerických značkách cigaret, prošetřil zprávy z průzkumu trhu a sestavil data z americké Národní studie o užívání drog a zdraví z roku 2006.

„Mentolové cigarety získávají u adolescentů stále větší oblibu a nejvíce je užívají mladší a novější zákazníci. Mentol zakrývá drsnost a dráždivost cigaret, umožňuje tak doručit tělu velké množství nikotinu – chemické látky v cigaretách, která vyvolává závislost,“ tvrdí profesor Koh.

Podle jeho závěrů společnosti pravidelně zkoumají, jak lze ovládáním míry mentolu v cigaretách zvýšit prodej značky u specifických skupin.


POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!



KAŽDÝ DEN NOVÉ SLEVY NA JEDNOM MÍSTĚ!

ČTĚTE TAKÉ: Nekažte si zdraví nesprávnou velikostí podprsenky!

Doporučujeme

Články odjinud