Meruňková jádra jsou zdrojem vitaminu B17

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Zlatavě oranžová barva meruněk a jejich šťavnatost nás láká si užívat lahodnou chuť hlavně v době sklizně. Bez užitku však nezůstává ani jádro.

Meruňková jádra jsou zdrojem vitaminu B17

Olej lisovaný zastudena z meruňkových jader má vysoký obsah vitaminů ze skupiny B i vitaminu A v přírodní formě. Jádra však mají ještě větší potenciál. Obsahují látku zvanou laetril, známou pod obchodním názvem vitamin B17. Ten se v roce 1950 podařilo izolovat americkému chemikovi Ernstu Krebsovi. Laetril obsahuje mimo jiné polosyntetickou molekulu látky amygdalin.

Můžeme jej najít ve více než 1200 rostlinách, nejvyšší obsah vitaminu B17 je ukryt právě v meruňkových jádrech. Může posloužit jako zdravá a přírodní alternativa prevence civilizačních onemocnění v kombinaci se zdravým stravováním a pravidelným pohybem. Průměrné semeno meruňky obsahuje přibližně 4 až 5 mg vitaminu B17. Zájem o tento vitamin vyvolaly i diskuse o jeho antikarcinogenní síle. Proč? Molekula vitaminu B17 obsahuje dvě jednotky glukózy (cukru), jednu molekulu benzaldehydu a jednu molekulu kyanidu. Jak každý ví, kyanid může být vysoce toxický, jestliže se do těla dostane v dostatečně velkém množství.

Existuje pouze jedna látka, která může odblokovat molekulu B17 a uvolnit kyanid. Touto látkou je enzym zvaný beta-glukosidáza, který budeme nazývat „odemykací enzym“. Naštěstí se tento odemykací enzym nenachází v nebezpečné míře v těle nikde jinde než v rakovinných buňkách, kde je naopak vždy přítomen v hojném množství. Kyanid z meruňkových jader zaútočí na zdravé i nádorové buňky. Zdravé buňky se schovají do svého „úkrytu“ pod látku zvanou rhodanáza, která kyanid rozkládá. Naopak beta-glukosidáza v nádorových buňkách aktivuje kyanid z jadérek a jeho ničící síla působí přímo v jádru samotné rakovinné buňky. Tento efekt se stal námětem pro knihu Svět bez rakoviny – Příběh vitaminu B17, kterou napsal americký spisovatel G. Edward Griffi n. Kniha vyšla v překladu i pro české čtenáře.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

Dnes | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

18. 9. | Hříbky, klouzci, lišky, růžovky nebo žampiony. Jedlých hub je nepřeberné množství druhů, stejně tak…

10 triků, jak použít citron: Na stařecké skvrny, kuří oka i průjem

10 triků, jak použít citron: Na stařecké skvrny, kuří oka i průjem

18. 9. | Citron máme spojený s horkým čajem nebo naopak letní osvěžující citronádou. Toto ovoce nabušené…

Láká vás zkusit viagru? Neváhejte, i ženám může pomoct!

Láká vás zkusit viagru? Neváhejte, i ženám může pomoct!

14. 9. | Už vás někdy napadla otázka, co by asi pilulka lásky neboli viagra udělala s vaším tělem? My to…