Člověk není překvapen, jací myslitelé se scházejí nad výživou a jaké názory jsou k přečtení.Chemické složení olejů je objektivní věc a nikoliv námět do diskuze. Diskutovat se dá leda o tom, zda riziko ze stop erukové kyseliny v řepkovém oleji přebije nebezpečností nasycené mastné kyseliny v olivovém oleji.Další věcí je, že tisícileté používání olivového oleje má příznivý vliv na zdraví.. ovšem ruku v ruce s konzumací mořských ryb a zeleniny. Opravdu si myslíte, že v kotlině smažením šnyclů na olivovém oleji děláte něco pro zdraví? :-)Řepkový olej má termickou stabilitu do asi 240°C, olivový tak 210°C. Opět objektivní číslo, bez propagandy.Olivový olej je stabilní roky a řepkový se dříve kazí.. to je daň za vyšší obsah PUFA v řepkovém oleji, které podléhají oxidativním procesům. V olivovém oleji je polynenasycených MK méně a olej je z tohoto pohledu méně kvalitní, i když stabilnější. Btw. víte o tom, že lněný olej oxidativně tuhne až ve film (fermež v barvách) díky velmi vysokému obsahu polynenasycených kyselin? Lněný olej je ultrazdravý, ale tak nestabilní, že se doporučuje úplně čerstvý panenský stočit do skla a šoupnout do mrazáku, aby oxidací nehořknul a uchoval kvalitu.Co by mne opravdu zajímalo, je ta informace o riziku rakoviny cestou denní konzumace řepkového oleje. Má to souvislost s erukovou kyselinou u moderní nízkoerukové řepky.. odkaz na zdroj by nebyl? :-)Lidé, prosím vás, neblbněte.. kdo chce dát za flašku oleje tři kila místo padesátikoruny, tomu se nic moc vysvětlit nedá, protože tam jde o to "olivový".. úplně mimo pak pro tyhle lidi je fakt, že olivového oleje se spotřebuje mnohem více, než je jeho produkce.. jinak řečeno, oficiálně se ví, že velká část olivového oleje, krom toho extraprémiového a toho přímo z malovýrobcovy odstředivky, je falšována. No ano, v kotlině za ty peníze a pro naše znalecké jazejčky určitě máme jedině nepančovaný :-)))Jestli chcete udělat něco pro zdraví, začněte řepkovým, zeleninou a mořskou rybou několikrátdo týdne, Pak si pomůžete dokonce o něco lépe, než echtovní středomořskou kuchyní.No a řepkový olej leda na kalení.. ano, ve Španělsku průmyslový denaturovaný řepkový olej na kalení oceli prodávali do potravinářství s výsledkem desítek mrtvých. Průšvih větší než u glykolového vína z Rakous. Jenomže to byl olej technický vysokoerukový a ještě denaturovaný. Kdo rozdíl vidět nechce, ten ho nevidí a je zbytečné cokoliv říkat :-)Děkuji za pozornostJo, a nejsem z Unileveru :-) jsem jen chemik, který jde po faktech a ne po kydech.
A co bodlákový olej, o tom tu není zmínka... Používám obojí. Škoda jen, že jsem tyto informace získala tak pozdě. Přesto všechno, vždy je čas pro své zdraví něco udělat. Směs Omega 3 (BIO) jsem již také měla. A jmenovaný Emulips... Ano, ten mám na jídelním stole. Pár kapek do salátu, či na kousek chleba. Abych mohla nakupovat levněji, stala jsem se distributorem a dnes už nejsme jen uživateli, nakupují u nás lidé, co chtějí vzít zdraví do svých rukou.
no, já jsem četla že ten řepkový není pro člověka právě bezpečný. Faktem je, že cokoliv s rostlinnými tujy mi vyvolá nevolnost. Zajímavé je že čistý slunečnicový je v pohodě, takže asi ta laciná řepka neničí jen kvalitu půdy ale postihuje dříve či později i člověka lidského. Otázkou ale zůstává - jestli je možná náprava nebo jestli jsou změny nevratné a kdy se tím konečně začně někdo zabývat. Faktem také je že sádlo, nepajcované máslo a slunečnicový či olivový olej tak nic nedělá a zažívací faktor neremcuje. Stačí trocha čehokoliv s tzv. zdravým rostliným tukem - /řepkou/ a je zle - zažívaní začne dělat paseku. hmm.... co s tím - asi jen smažit na sádle .....
Vida tak řepkový olej je nejlepší, když nám to říká paní doktorka tak to asi bude pravda. A já si aź dosud myslil že řepkový olej je nejlepší na kalení oceli, a k jídlu se nehodí
Repkovy olej je vhodny jako prumyslove mazadlo, ale nikoli do kychyne!
Taky mám jeden tip, řepkový olej obsahuje Omega 3 polynenasycené mastné kyseliny, proto jsem na něj vůbec přišel. Koupil jsem si vyváženou směs pěti olejů nazvanou Omega 3 (BIO). Směs panenských olejů francouzského výrobce Emile Noel obsahuje 50% řepkového oleje, 25% oleje sezamového, 15% olivového, 5% z vlašských ořechů a 5% konopného.Uvedená trvanlivost je v pohodě, cca rok a půl.Používám ho na velmi krátké smažení nebo ho přidávám až nakonec.
Reklama!!!Doporučuji prohlédnout si stránky biopotravin, např. www.mesicbiopotravin.cz, atd. a zároveň se vyhnout ztuženým tukům a margarínům.
Já jsem teď někde slyšela, že prý olivový je úplně stejný, jak rostlinný.
Reklama jako řemen. Paní dr.ing. píše fakta, ale jednostranně. Vše co píše je pravda, ale určité věci zamlčuje. Řepkový olej je nejlevnější v našich krajinách. Není rozhodně nejkvalitnější. Sice se obsahem mononenasycených kyselin podobá olivovému oleji, to je fakt. A má taky polynenasycenou mastnou kyselinu linolenovou. Ta je prospěšná, podobně jako kyselina linolová, která se bohatě vyskytuje např. v slunečnicovém oleji. Nicméně je vysoce nestabilní. Tzn. řepkový olej se brzy znehodnotí - na rozdíl od olivového i slunečnicového. Znehodnocuje se samovolně, tj. skladovat jen krátce. A znehodnotí se tepelným zpracováním. Navíc i čs odborníci uvádějí, že používá-li je výhradně řepkový olej, zvyšuje to riziko rakoviny. Nejlepší je olej olivový, jemu se podobá speciální olej slunečnicový (podobné složení, např. Oliol od firmy Palma Bratislava). Pak běžný slunečnicový olej, o něco horší je sojový, řepkový je z těch běžných olejů až na konci. Možná se v margarínech nevadí, ale ve formě oleje bych se mu spíše vyhýbal. To nejsou ani tak mé názory, jako spíš doporučení odborníků pro výživu.
to jsou veci, slyset, ze repkovy je lepsi nez olivovy olej....kam na to chodi?
No reklama možná ale jsem ráda,že to napsali,podle mé krevní skupiny mám právě používat olivový nebo řepkový olej,a jsem ráda,že jsem se dočetla proč je ten řepkový olej dobrý a hlavně stojí jen 23.- až to ti výrobci zjistí,tak to určitě zdraží,jako vše co je tělu prospěšný.
Solidní reklama na Unilever-výrobce Ramy a Perly. Ale zároveň tento výzkum dokazuje, že olej použitý v Emulipsu je opravdu kvalitní a lepší než olivový. Děkuji.
Potvrďte prosím přezdívku, kterou jsme náhodně vygenerovali, nebo si zvolte jinou. Zajistí, že váš profil bude unikátní.
Tato přezdívka je už obsazená, zvolte prosím jinou.