Migréna zvyšuje nebezpečí mrtvice

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Lidé, kteří trpí migrénou, jsou minimálně dvojnásobně náchylnější k možné náhlé mozkové příhodě než ti, kteří tuto formu bolesti hlavy prakticky neznají. K tomuto závěru dospěl mezinárodní výzkumný tým z Royal Victoria Hospital v kanadském Montrealu pod vedením Mahyara Etminana.

V analýze, již zveřejnil časopis British Medical Journal, vědci uvádějí, že vycházeli ze čtrnácti publikovaných studií, které se zabývají migrénou, a soustředili a znovu prozkoumali základní data.

Vyplynulo z nich, že mrtvice hrozí zejména těm pacientům, u nichž se bolest hlavy předem ohlašuje takzvanou aurou a projevuje se zřetelnými, byť dočasnými poruchami řeči, vidění a citlivosti. Riziko je u nich 2,3krát vyšší. Druhou nejohroženější skupinou jsou stejně postižené ženy do pětačtyřiceti let. U nich je hrozba mozkové příhody vyšší dokonce 2,8krát než u jejich zdravých vrstevnic. Osminásobné riziko však podstupují ženy, které pravidelně užívají antikoncepční pilulky.

Podle názoru Dafydda Thomase, neurologa z londýnské St. Mary´s Hospital, který k publikované studii připojil kritický komentář, však není třeba se touto analýzou hluboce znepokojovat. Už vzhledem k tomu, že podstatná část pacientů, kteří se léčí s migrénou, se rekrutuje z lidí na prahu dospělosti a případy mrtvice v této věkové kategorii tvoří ve statistických údajích víceméně jen zanedbatelné procento.

Neurolog nicméně souhlasí s tím, že je třeba preventivně se vyhýbat rizikovým faktorům, jež tvoří jakýsi spouštěcí mechanismus mrtvice. Zejména tedy kouření a ve sporných případech i antibaby tabletám. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

Dnes | Kuřecí maso je dietní, rychle připravené i relativně levné, proto se těší stálé oblibě. Ale časem…

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

16. 2. | Minidezerty do skla dokáží zachránit nejednu nečekanou návštěvu. Vyzkoušejte našich pět osvědčených…

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

16. 2. | Pokud sledujete kuchařské a gurmánské blogy, určitě vám neunikla stránka Tastejourney.cz. Její…

Máte problémy s alkoholem? Takto to poznáte! Otestujte se

Máte problémy s alkoholem? Takto to poznáte! Otestujte se

15. 2. | Také vám alkohol často pomůže, když se chcete lépe bavit, zbavit se špatné nálady nebo zahnat…