Migréna zvyšuje nebezpečí mrtvice

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Lidé, kteří trpí migrénou, jsou minimálně dvojnásobně náchylnější k možné náhlé mozkové příhodě než ti, kteří tuto formu bolesti hlavy prakticky neznají. K tomuto závěru dospěl mezinárodní výzkumný tým z Royal Victoria Hospital v kanadském Montrealu pod vedením Mahyara Etminana.

V analýze, již zveřejnil časopis British Medical Journal, vědci uvádějí, že vycházeli ze čtrnácti publikovaných studií, které se zabývají migrénou, a soustředili a znovu prozkoumali základní data.

Vyplynulo z nich, že mrtvice hrozí zejména těm pacientům, u nichž se bolest hlavy předem ohlašuje takzvanou aurou a projevuje se zřetelnými, byť dočasnými poruchami řeči, vidění a citlivosti. Riziko je u nich 2,3krát vyšší. Druhou nejohroženější skupinou jsou stejně postižené ženy do pětačtyřiceti let. U nich je hrozba mozkové příhody vyšší dokonce 2,8krát než u jejich zdravých vrstevnic. Osminásobné riziko však podstupují ženy, které pravidelně užívají antikoncepční pilulky.

Podle názoru Dafydda Thomase, neurologa z londýnské St. Mary´s Hospital, který k publikované studii připojil kritický komentář, však není třeba se touto analýzou hluboce znepokojovat. Už vzhledem k tomu, že podstatná část pacientů, kteří se léčí s migrénou, se rekrutuje z lidí na prahu dospělosti a případy mrtvice v této věkové kategorii tvoří ve statistických údajích víceméně jen zanedbatelné procento.

Neurolog nicméně souhlasí s tím, že je třeba preventivně se vyhýbat rizikovým faktorům, jež tvoří jakýsi spouštěcí mechanismus mrtvice. Zejména tedy kouření a ve sporných případech i antibaby tabletám. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Pozor! Tyhle mýty o hubnutí ničí vaše zdraví

Pozor! Tyhle mýty o hubnutí ničí vaše zdraví

25. 3. | Často si myslíme, že pro svoje zdraví děláme to nejlepší, jenže je to přesně naopak a my pak paseku…

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

Zelí jako hlavní jídlo: Pizza, domácí těstoviny nebo salát

24. 3. | Zelí patří k nejoblíbenější zimní zelenině. Dá se využít nejen jako příloha k masu a knedlíkům, ale…

Vitaminy, nebo prášky? Jaký je to rozdíl a které opravdu pomůžou

Vitaminy, nebo prášky? Jaký je to rozdíl a které opravdu pomůžou

23. 3. | 2 | Kam jít pro první pomoc, když nám není dobře? Do lékárny, nebo do drogerie a na internet? Na trhu…

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

Originální jídla z luštěnin: Dhal, hummus nebo chilli con carne

22. 3. | Připadají vám luštěniny nudné? Zkuste naše nové recepty z hrachu, čočky a fazolí. Nejenže jsou…