Mírné pití alkoholu prospívá ženskému mozku

Mírné pití alkoholu prospívá ženskému mozku

Pravidelné mírné dávky alkoholu svědčí mozku starších žen. Podle nedávných výzkumů jsou na tom seniorky, které trochu pijí, mentálně lépe než abstinentky.

Alkohol v mírných dávkách může zpomalit stárnutí mozku až o několik let. Lékaři z univerzity ve skotském Glasgow pod vedením Dr. Davida Stotta sledovali 3 000 seniorek ve věku 70 až 82 let. Po třech letech výzkumu zjistili, že ženy, které si týdně dopřály až sedm drinků, vykazovaly podstatně větší mentální schopnosti než abstinentky.

"Zdůrazňuji, že všechny naše respondentky pily jen velmi mírně," říká Stott a dodává: "Alkoholem ve větším množství si můžete jen ublížit, rozhodně poškozuje paměť, ale i mozek jako tělesný orgán."

Stott s kolegy zkoumali vliv alkoholu na schopnosti poznávat, zpracovávat informace a pamatovat si u starších lidí, kteří byli zároveň účastníky klinické studie zabývající se účinky léků na snížení hladiny cholesterolu - statinů.

Zatímco u mužů nezaznamenali žádný rozdíl mezi pijáky a nepijáky, ženy, které mírně pily, měly při testech zjišťujících schopnost zpracovat a pamatovat si informace lepší výsledky.

Ty byly statisticky významně lepší i v případě, kdy výzkumníci vzali v úvahu, jestli respondentky kouří, jaké mají vzdělání a jaký je jejich zdravotní stav.

Lékaři ale důrazně upozorňují, že účastnice jejich studie pily jen velmi málo. A výsledky jejich výzkumu rozhodně neznamenají, že čím víc budeme pít, tím lépe.

ČTĚTE TAKÉ:
Nesmrtelnost rudých rtů! Inspirujte se u slavných celebrit

ČTĚTE TAKÉ:
Výsledky a róby na 21. ročníku TýTý

Doporučujeme

Články odjinud