Mírné pití alkoholu prospívá ženskému mozku

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Mozku starších žen svědčí pravidelné mírné dávky alkoholu. Podle posledních výzkumů jsou na tom seniorky, které trochu pijí, psychicky lépe než abstinentky.

Alkohol v mírném množství může zpomalit stárnutí mozku až o několik let.
Lékaři z univerzity ve skotském Glasgowě v čele s doktorem Davidem Stottem sledovali 3000 seniorek ve věku 70 - 82 let.

Po třech letech výzkumu zjistili, že ty, které si týdně dopřály až 7 drinků, vykazovaly podstatně lepší schopnosti rozpoznávat, zpracovávat informace, pamatovat si a přizpůsobit se okolnostem (kognitivní funkce) než abstinentky.
"Musím zdůraznit, že všechny naše respondentky pily jen velmi mírně," říká Stott a dodává: "Alkoholem ve větším množství si můžete jen ublížit, rozhodně poškozuje paměť, ale i mozek jako tělesný orgán."

Stott s kolegy zkoumali vliv alkoholu na kognitivní funkce u starších lidí, kteří byli zároveň účastníky klinické studie zabývající se účinky léků na snížení hladiny cholesterolu - statinů.

Zatímco u mužů nezaznamenali žádný rozdíl mezi pijáky a nepijáky, ženy, které mírně pily, měly při testech zjišťujících schopnost zpracovat informace a pamatovat si lepší výsledky. Ty byly statisticky významně lepší i v případě, že výzkumníci vzali v úvahu, jestli respondenti kouří, jaké mají vzdělání a jaký je jejich zdravotní stav.

Lékaři ale důrazně upozorňují, že účastnice jejich studie pily jen velmi málo. A že výsledky jejich výzkumu rozhodně neznamenají, že čím víc budeme pít, tím lépe.

Komentáře

Komentářů celkem: 5
Konečně nějaký pozitivní výzkum :-) Doufám, že si na to vzpomenu, až přestanu kojit ;-) Karlinso 18. 1. 2009 | 15:39
pozitivní zjištění ;-) Evellin1 6. 1. 2009 | 18:06
já už začala... Nikitta77 4. 1. 2009 | 21:25
že bych začala??? mmonysek 1. 1. 2009 | 15:54
Hmmm,opravdu zajímavé... Harpie 1. 1. 2009 | 13:06

Další články z rubriky

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Dnes | Někdy stačí našlehat bílky, jindy použijeme kvasnice, pak také můžeme sáhnout při pečení po…

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

24. 7. | Mít zářivě bílé zuby je dnes pomalu už nutnost. Všechny ty herečky a celebrity, dnes už ale i…

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

24. 7. | Lívance s čerstvým ovocem se smetanou patří tak neodmyslitelně k létu a k prázdninám na chalupě…

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…