Mírné potravinové alergie bude možné léčit „zvykáním si“ na alergeny

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Podle amerických vědců je možné mírné potravinové alergie léčit tím, že si člověk na alergen zvyká. Jinými slovy, má-li mírnou alergii třeba na arašídy, může mu pomoci odstranit přecitlivělost na látky v nich právě to, že si bude malé množství těchto semen vkládat do úst. Ovšem tato léčba je možná jen pod přísným dohledem lékařů, jinak může člověka ohrozit na zdraví a životě.



Během této terapie lékaři postupně zvyšují množství alergenů a člověk se alergie nakonec zbaví, nebo ji alespoň ještě víc zmírní. Zatím byly provedeny první experimenty v Coloradu a Severní Karolíně a tato metoda připadá v úvahu jen u slabých až mírných typů alergií. Silné formy alergie takto není možné léčit, protože i malé množství alergenu imunitu tak vydráždí, že může dojít k šoku a úmrtí.

„Rozhodně by tuto metodu neměl nikdo zkoušet sám doma. Může si vážně ublížit a ohrozit se i na životě,“ varovali lékaři z Colorada a Severní Karolíny, kde se výzkumem alergií zabývali.

Profesor Wesley Burks z University of North Carolina prováděl pokusy s osobami, které mají mírnou alergii na arašídy. Nejprve jim od úst dával roztok obsahující stopy podzemnice olejné, později došlo na konzumaci drcených arašídů. A pomalým postupným zvyšováním dávek alergenů u mnoha jedinců skutečně došlo k utlumení reakce imunitního systému.

Za čtyřiačtyřicet týdnů se u sedmdesáti procent osob zvýšila tolerance vůči arašídovému prášku z 3,5 miligramu (na počátku období) až po 496 miligramů (na konci období). Po osmašedesáti týdnech už dokázali zkonzumovat 996 miligramů arašídového prášku.




ČTĚTE TAKÉ:
Angličanka zhubla neuvěřitelných 76 kilo





ČTĚTE TAKÉ:
Zamilovala jsem se do podvodníka. Obral mě o všechno!

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…