Mladiství do solárií nepatří

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Za nebezpečné zahrávání s vlastním zdravím i životem označuje německý dermatolog Rüdiger Greinert časté návštěvy solárií, jež se takříkajíc staly módním hitem především mezi mladistvými obou pohlaví. Ve snaze získat bronzovou pleť totiž zcela opomíjejí rizika, jimž se vystavují.

Hlavně nebezpečí onemocnění rakovinou kůže, jež může vyústit až do smrtelné, tzv. černé podoby. Na zvyšující se počty výskytu této choroby především u pacientů nízkého věku vědec upozorňuje ve studii, s níž čtenáře seznamuje vydání časopisu Healthy Living. K původním 120 000 novým případům ročně přibývá dalších 20 000.

Nebezpečí přitom číhá především na nezletilce, jejichž pokožka je nedozrálá a průběžně se vyvíjí.
"Čím dříve se člověk začne vystavovat ultrafialovému záření," zdůrazňuje kožní lékař, "tím delší je časové období, po něž může onemocnět." Jeho obavy jsou více než na místě. Jak prokázala anketa, již uspořádal institut pro výzkum mládeže, umělému opalování se z nedostatku jiné vhodné zábavy věnuje každý pátý mladistvý. Mezi studenty gymnázií je to dokonce každý čtvrtý.

Apely na hříšníky i jejich rodiče jsou zatím nedostatečné. Proto se Rüdiger Greinert obrací na majitele solárií, aby nejohroženější skupině zakázali nebo alespoň znesnadnili přístup do těchto zařízení. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…