Mléko na talíři: Uvařte si také!

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

O tom, že mléko a mléčné výrobky mají v kuchyni své nenahraditelné místo, se mohou přesvědčit návštěvníci festivalu Mléko na talíři, který pořádá společnost Alakarte.cz. Festival se uskuteční ve vybraných restauracích od 6. do 26. srpna v Praze a nabídne tříchodová menu plná mléka.



Ačkoli by se na první pohled mohlo zdát, že půjde o sladké pokrmy nebo mléčné koktejly, opak je pravdou. Sladké dezerty sice v nabídce restaurací nechybí, ale i milovníci masa a ryb si přijdou na své.

Festival Mléko na talíři navazuje na tradici loňského ročníku a přináší hostům tříchodová menu za 290 Kč, která obsahují mléko v nějaké podobě v každém chodu.

Mléko a mléčné výrobky jsou běžnou součástí našich jídelníčků i součástí denního provozu kuchyně v restauraci, nicméně podle údajů Agrární komory spotřeba mléka a mléčných výrobků v České republice v dlouhodobém horizontu klesá.

I z toho důvodu vznikají projekty na podporu konzumace mléka a mléčných výrobků. „Festivalem chceme ukázat, že mléko a mléčné výrobky jsou suroviny, které mají v kuchyni své nezastupitelné místo,“ vysvětluje záměr festivalu Pavel Suchánek, ředitel pořádající společnosti Alakarte.cz.


Celá festivalová nabídka je k dispozici na www.mlekonataliri.cz, kde si lze jednoduše rezervovat stůl. Platba za menu probíhá až v restauraci. Každý z návštěvníků festivalu má následně možnost se o svůj zážitek podělit s ostatními prostřednictvím hodnocení dané restaurace na stránkách www.alakarte.cz.







Marinované kuřecí prso „Satay“ servírované s petrželovými bramborami a okurkovým salátkem v jogurtu s mátou

Ambroisie Caffé Restaurant (šéfkuchař David Uher)

200g kuřecí prsa s kostí, 100g vařené brambory, plochá petržel, 5g máslo, sůl a pepř, 30g burské, ořechy, 50ml kokosové mléko, 1ks česnek, 5g zázvor, 1ks chilli papričky, 100g okurky, 50g jogurt, 5g máty

Očistíme kuřecí prsa s kostí, pak osolíme a opepříme. Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a z obou stran orestujeme. Příprava marinády – připravíme si burské ořechy, kokosové mléko, česnek, zázvor, chilli papričky a vše společně rozmixujeme. Kuřecí prso vložíme do marinády a dáme na cca 7 minut při 180°C péct do trouby.
Okurkový salátek s jogurtem – nastrouhanou okurku osolíme a opepříme, smícháme s bílým jogurtem, třeným česnekem a sušenou mátou. Uvařené brambory smícháme s plochou petrželkou.





Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz









Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Včera | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…