Mléko na talíři: Uvařte si také!

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

O tom, že mléko a mléčné výrobky mají v kuchyni své nenahraditelné místo, se mohou přesvědčit návštěvníci festivalu Mléko na talíři, který pořádá společnost Alakarte.cz. Festival se uskuteční ve vybraných restauracích od 6. do 26. srpna v Praze a nabídne tříchodová menu plná mléka.



Ačkoli by se na první pohled mohlo zdát, že půjde o sladké pokrmy nebo mléčné koktejly, opak je pravdou. Sladké dezerty sice v nabídce restaurací nechybí, ale i milovníci masa a ryb si přijdou na své.

Festival Mléko na talíři navazuje na tradici loňského ročníku a přináší hostům tříchodová menu za 290 Kč, která obsahují mléko v nějaké podobě v každém chodu.

Mléko a mléčné výrobky jsou běžnou součástí našich jídelníčků i součástí denního provozu kuchyně v restauraci, nicméně podle údajů Agrární komory spotřeba mléka a mléčných výrobků v České republice v dlouhodobém horizontu klesá.

I z toho důvodu vznikají projekty na podporu konzumace mléka a mléčných výrobků. „Festivalem chceme ukázat, že mléko a mléčné výrobky jsou suroviny, které mají v kuchyni své nezastupitelné místo,“ vysvětluje záměr festivalu Pavel Suchánek, ředitel pořádající společnosti Alakarte.cz.


Celá festivalová nabídka je k dispozici na www.mlekonataliri.cz, kde si lze jednoduše rezervovat stůl. Platba za menu probíhá až v restauraci. Každý z návštěvníků festivalu má následně možnost se o svůj zážitek podělit s ostatními prostřednictvím hodnocení dané restaurace na stránkách www.alakarte.cz.







Marinované kuřecí prso „Satay“ servírované s petrželovými bramborami a okurkovým salátkem v jogurtu s mátou

Ambroisie Caffé Restaurant (šéfkuchař David Uher)

200g kuřecí prsa s kostí, 100g vařené brambory, plochá petržel, 5g máslo, sůl a pepř, 30g burské, ořechy, 50ml kokosové mléko, 1ks česnek, 5g zázvor, 1ks chilli papričky, 100g okurky, 50g jogurt, 5g máty

Očistíme kuřecí prsa s kostí, pak osolíme a opepříme. Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a z obou stran orestujeme. Příprava marinády – připravíme si burské ořechy, kokosové mléko, česnek, zázvor, chilli papričky a vše společně rozmixujeme. Kuřecí prso vložíme do marinády a dáme na cca 7 minut při 180°C péct do trouby.
Okurkový salátek s jogurtem – nastrouhanou okurku osolíme a opepříme, smícháme s bílým jogurtem, třeným česnekem a sušenou mátou. Uvařené brambory smícháme s plochou petrželkou.





Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz









Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Nejlepší vánoční cukroví: Klasické linecké, vinné a další recepty

Nejlepší vánoční cukroví: Klasické linecké, vinné a další recepty

Včera | Vánoční cukroví by nemělo chybět na žádném svátečním stole. Ať už se držíte tradičních druhů nebo…

Věděla jste to? Tyto nemoci mají většinou ženy, mužům se vyhýbají!

Věděla jste to? Tyto nemoci mají většinou ženy, mužům se vyhýbají!

23. 11. | 2 | Některé nemoci jsou pro ženy typické, například premenstruační syndrom nebo vaginální mykóza. Jsou…

Chcete být šťastnější? Naučte se přemýšlet jako optimista

Chcete být šťastnější? Naučte se přemýšlet jako optimista

21. 11. | Patříte k lidem, kteří se ráno budí s úsměvem a těší se z toho, co nového zažijí? Anebo vstáváte s…

Umíte užívat léky? Dejte si pozor na tyto chyby!

Umíte užívat léky? Dejte si pozor na tyto chyby!

20. 11. | 1 | K tomu, aby léky neúčinkovaly tak, jak mají, někdy stačí jen malá chyba. Přitom pokud bojujete s…