Mléko proti rakovině

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

O tom, že pití mléka prospívá zdraví, nás snad všechny přesvědčují informační materiály už od útlého dětství. Ženy, které konzumují větší množství mléka, jsou méně náchylné k onemocnění rakovinou prsu.

Mléko proti rakovině


O tom, že pití mléka prospívá zdraví, nás snad všechny přesvědčují
informační materiály už od útlého dětství. K možným pozitivním vlivům
této potraviny nyní vědci z Univerzity v Oslo v Norsku přidali ještě další
- podle jejich zjištění jsou totiž ženy, které konzumují větší množství
mléka, méně náchylné k onemocnění rakovinou prsu před počátkem
menopauzy. Tento názor se zakládá na studii, která byla provedena za účasti
téměř 50 000 žen. Během sledování těchto žen, které trvalo v průměru
6,2 roku, se v této skupině vyskytlo 317 případů rakoviny prsu. Ženy mimo
jiné během studie vyplňovaly dotazníky, týkající se konzumace mléka. Z
nich vyplynulo, že ty ženy, které si oblíbily inkriminovaný nápoj v dětství,
měly ve věku 34 až 39 let nižší pravděpodobnost vzniku rakoviny; podobná
souvislost ale nebyla zjištěna u žen mezi 40 a 49 lety. Tato souvislost zůstala
statisticky výrazná i tehdy, když vědci vzali v úvahu vliv věku, hormonálních
vlivů, index tělesné hmotnosti, vzdělání, fyzické aktivity a konzumace
alkoholu. Přitom snížení rizika bylo poměrně výrazné - tři sklenky mléka
za den znamenaly poloviční ohrožení rakovinou prsu. Jak vědci poznamenávají,
není přitom důležité, jaký typ mléka žen pily. Pro ty, které v dětství
nebyly až tak vysazené na mléko, ale není nic ztraceno - vědci zjistili
pokles rizika i při vyhodnocení kombinace pití mléka v dětství a dospělosti.


Zdroj: Reuters Health News - International Journal of Cancer
2001; 93:888-893

Reuters Health News - Health Services Research October 2001; 

Reuters Health News - Cancer 2001; 92: 1411-1418; 

Reuters Health News - The New
England Journal of Medicine 2001; 345: 638-646, 690-692


Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Včera | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…