Mléko proti rakovině

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

O tom, že pití mléka prospívá zdraví, nás snad všechny přesvědčují informační materiály už od útlého dětství. Ženy, které konzumují větší množství mléka, jsou méně náchylné k onemocnění rakovinou prsu.

Mléko proti rakovině


O tom, že pití mléka prospívá zdraví, nás snad všechny přesvědčují
informační materiály už od útlého dětství. K možným pozitivním vlivům
této potraviny nyní vědci z Univerzity v Oslo v Norsku přidali ještě další
- podle jejich zjištění jsou totiž ženy, které konzumují větší množství
mléka, méně náchylné k onemocnění rakovinou prsu před počátkem
menopauzy. Tento názor se zakládá na studii, která byla provedena za účasti
téměř 50 000 žen. Během sledování těchto žen, které trvalo v průměru
6,2 roku, se v této skupině vyskytlo 317 případů rakoviny prsu. Ženy mimo
jiné během studie vyplňovaly dotazníky, týkající se konzumace mléka. Z
nich vyplynulo, že ty ženy, které si oblíbily inkriminovaný nápoj v dětství,
měly ve věku 34 až 39 let nižší pravděpodobnost vzniku rakoviny; podobná
souvislost ale nebyla zjištěna u žen mezi 40 a 49 lety. Tato souvislost zůstala
statisticky výrazná i tehdy, když vědci vzali v úvahu vliv věku, hormonálních
vlivů, index tělesné hmotnosti, vzdělání, fyzické aktivity a konzumace
alkoholu. Přitom snížení rizika bylo poměrně výrazné - tři sklenky mléka
za den znamenaly poloviční ohrožení rakovinou prsu. Jak vědci poznamenávají,
není přitom důležité, jaký typ mléka žen pily. Pro ty, které v dětství
nebyly až tak vysazené na mléko, ale není nic ztraceno - vědci zjistili
pokles rizika i při vyhodnocení kombinace pití mléka v dětství a dospělosti.


Zdroj: Reuters Health News - International Journal of Cancer
2001; 93:888-893

Reuters Health News - Health Services Research October 2001; 

Reuters Health News - Cancer 2001; 92: 1411-1418; 

Reuters Health News - The New
England Journal of Medicine 2001; 345: 638-646, 690-692


Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…