Mlsejte zdravě: Obyčejné rozinky s neobyčejným složením

Mlsejte zdravě: Obyčejné rozinky s neobyčejným složením

Naše babičky říkávaly: „1 rozinka = 1 kapka krve!“ a měly pravdu. Rozinky jsou velmi zdravé, poměrně levné, sladké a přirozeně trvanlivé. Stačí jen malá hrstička (třeba k hořké kávě) a mohou příjemně uspokojit chuť na sladké.

Vzhledem k obsahu vlákniny se v rozinkách obsažené velké množství jednoduchých cukrů uvolňuje do krve pozvolněji, než je tomu u běžných sladkostí. Rozinky navíc disponují i celou řadu zdraví prospěšných látek, ne nadarmo naše babičky říkávaly: „1 rozinka = 1 kapka krve!“

Sladkost s minimem tuku a vlákninou navrch

Rozinky obsahují nepatrné množství bílkovin a tuků a až 60 – 70 % jednoduchých, snadno vstřebatelných cukrů, především glukózy a fruktózy. 100 g rozinek v sobě ukrývá 1200 – 1250 kJ (zhruba tolik, jako ½ balíčku polomáčených sušenek!). Na rozdíl od sušenek a podobných sladkostí však neobsahují nezdravé nasycené tuky. Přítomná vláknina navíc zpomaluje uvolňování jednoduchých cukrů do krve.

„Vláknina je mimo jiné úžasná v tom, že zpomaluje vstřebávání glukózy ze střeva do krevního řečiště a šetří tak slinivku,“ říká dietní sestra Štěpánka Malá. Vláknina dále napomáhá růstu symbiotických bakterií (probiotik) ve střevě, prodlužuje pocit sytosti a snižuje glykemický index potravin.

Rozinky oceníte zejména jako poměrně rychlý, zdravý, netučný a snadno stravitelný zdroj energie, třeba na dlouhých výletech a delší dobu trvajících sportovních aktivitách. Rozhodně jde o lepší a levnější volbu, než jakou představují zdravě se tvářící sladkosti se špetkou celozrnných cereálií.

Velké bohatství v maličké rozince

V sušených plodech vinné révy se ukrývá celá řada nutričně významných látek. Z vitamínů to jsou vitamíny řady B, vitamín A, vitamín E a malé množství vitamínu C. Z minerálních látek dominuje u žen často nedostatkové železo. Rozinky jsou stejně jako plody vinné révy významným zdrojem tzv. antioxidantů – látek, jež nás chrání před nebezpečnými volnými radikály z ovzduší i potravin (ve velkém objemu v organismu vznikají i při stresu a náročných sportovních výkonech).

Volné radikály mají neblahý vliv na náš organismus, urychlují stárnutí buněk a stojí v pozadí celé řady onemocnění (včetně nádorových). Mezi nejvýznamnější „rozinkové bojovníky“ – antioxidanty patří: katechin, quercetin a také populární resveratrol.

Proti zánětům i rakovině

Antioxidant quarcetin působí protizánětlivě a pomáhá rozpouštět krevní sraženiny. Naproti tomu resveratrol, který se vyskytuje ve slupkách červeně a fialově zbarvených bobulí, prokazatelně snižuje hladinu cholesterolu v krvi a disponuje protinádorovými účinky. Na informačním webu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací se například dočteme: „Resveratrol patří mezi polyfenoly přírodního původu, má antioxidační vlastnosti, které se projevují inhibicí zhoubného nádorového bujení. Resveratrol je patrně jednou z hlavních složek rostlinných extraktů, které se využívají v orientální medicíně k léčení srdečních a nádorových onemocnění.“

5 tipů pro nákup

• Dávejte přednost nesířeným rozinkám (viz obal), oxid siřičitý je potencionální alergen.

• Vybírejte rozinky v průhledném obalu, plody nesmí být lámavé a přesušené. A pozor, nesířené rozinky mohou být nevzhlednější, než sířené – nenechte se tím zmást.

• Jistou kvalitu vám zaručí BIO rozinky, rozdíl v ceně není v tomto případě nijak závratný.

• Vzhledem k přítomnosti cenných antioxidantů dávejte přednost rozinkám z červených a fialových odrůd.

• Rozinky skladujte ve vzduchotěsné dóze, ideálně v chladu a temnu.

Co možná nevíte: Rozinky jako konzervant masa!

„Podle vědců z Oregonské státní univerzity lze rozmělněné rozinky využít při výrobě masných výrobků jako konzervační prostředek. Výzkum ukázal, že potlačují růst patogenních bakterií jako E. coli, Staphylococcus aureus a Listeria monocytogenes v prýtu z hovězího masa. Účinnými látkami, které brzdí růst, je vysoký obsah cukru a ovocných kyselin v sušených plodech.

Další technologickou předností sušených plodů je vysoký obsah antioxidantů, který snižuje vytváření nežádoucích chuťových látek vznikajících v masných výrobcích při oxidačních pochodech a při žluknutí.“ uvádí se na informačním webu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud