Mohou vitamíny zkrátit život? Ne, pokud čteme nápisy na krabičkách!

| Autor: MS | Rubrika: Zdraví

V posledních týdnech jsou široce publikovány závěry studie vědců z Kodaňské univerzity o nebezpečném vlivu antioxidantů na lidské zdraví. Tyto závěry však budí řadu otázek, protože pozorované osoby byly vystaveny množství antioxidantů až 166krát přesahujícím doporučenou denní dávku!

Základem prospěšného užívání všech doplňků stravy, včetně antioxidantů je jejich přiměřené dávkování. Jedinci zkoumaní dánskými vědci extrémně překračovali doporučené denní dávky antioxidantů. U vitaminu A byly dávky překračovány v průměru 4násobně. U vitaminu E lidé překračovali doporučenou denní dávku průměrně 19krát, některé osoby dokonce 166krát!

„Aby lidé dodržovali vhodné dávkování, je ze zákona na všech doplňcích stravy uvedena doporučná denní dávka obsažených látek. Tu by člověk neměl překročit, zvláště u vitamínů A, D, E a K, které jsou rozpustné v tucích. Lidé zahrnutí ve studiích konzumovali extrémně vysoké dávky, které mnohdy není možné v doplňcích přijmout,“ říká výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny Ing. Bohumil Hlavatý. „Pokud by stejným způsobem byla vedena například studie o škodlivosti Paralenu, patrně bychom došli k závěru, že spolehlivě zabíjí. Při 19násobném překročení dávkování by ani od takto nevinného léku nešlo nic jiného čekat,“ předvídá Bohumil Hlavatý.

Studie však v rámci vědecké obce čelí další kritice. Většina do studie původně vybraných klinických zkoušek byla z ověřování vyloučena. Dánští vědci našli 747 vhodných klinických zkoušek, k vyvození závěrů však bylo použito pouze 68 z nich. I u těchto klinických zkoušek však pouze několik z nich mělo identické podmínky. Přitom právě identické podmínky klinických studií jsou nezbytné pro vytvoření přesných závěrů.

Průměrný věk pozorovaných osob byl 62 let. Analýza byla provedena na dvou hlavních vzorcích populace. Na zdravých osobách, u nichž byla předpokládána prevence vzniku onemocnění a na nemocných, u nichž bylo předpokládáno snížení rizika nemoci. Z 68 studií bylo pouze 21 provedeno na zdravých osobách a 47 na nemocných pacientech. To jsou další důvody, proč nelze v žádném případě zobecňovat závěry této studie na celou populaci.

Jedincům zúčastněných ve studii byly podávány následující dávky vitamínů:
Vitamin A: průměrně 4násobek DDD, maximum 40násobek DDD
Vitamin C: průměrně 8násobek DDD
Vitamin E: průměrně 19násobek, maximum 166násobek
U beta karotenu, u kterého není DDD stanovena nebylo bráno v potaz jeho dobře známé riziko pro kuřáky.


Chcete-li si přečíst originální znění studie uveřejněné týmem Gorana Bjelakovice 28. února 2007 v Journal of American Medicine, následujte tento odkaz:
http://www.aidstruth.org/Mortality-with-antioxidants.pdf

Na následujícím odkazu naleznete stanovisko EHPM (European Federation of Associations of Health Product Manufacturers)
http://www.ehpm.org/News.aspx?NewsID=50

zdroj: Ogilvy Public Relations
Více informací naleznete také na www.casponline.cz

Další články z rubriky

7 triků, jak připravit dokonalé dušené hovězí maso

7 triků, jak připravit dokonalé dušené hovězí maso

Dnes | Bojíte se připravovat hovězí maso? Maximálně děláte guláš nebo vývar? Je to věčná škoda. Hovězí…

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

22. 1. | Sladké brambory neboli batáty u nás nejsou příliš rozšířené. Pomalu se učíme zařazovat je do našeho…

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…