Moje první zkušenosti s menstruačním kalíškem

Moje první zkušenosti s menstruačním kalíškem

Tak dorazil! Je něžně fialový, takový legrační, připomíná mi čepici do deště pro trpaslíčka. No uvidíme, co umí!

Samozřejmě jsem o něm nejdřív vše načetla, po počáteční nedůvěře vybudované mou bujnou fantazií a několika lehce fanatickými příspěvky na „kalíškových diskusních fórech“ zvítězila zvídavost a ostražité sympatie k této jednoduché věcičce. Kalíšek vám jednoznačně ušetří peníze za hygienické potřeby a lze jej považovat za ekologický (neprodukuje odpad). Navíc se zdá, že je k tělu mnohem ohleduplnější, než například tampony.

Letmé seznámení s několika gramy silikonu

Moderní menstruační kalíšek už není žádnou exotickou novinkou, přesto jej mnohé dámy znají spíše z internetových diskusí a článků, než že by jej opravdu viděly, prohlédly si a ohmataly. Kalíšky zkrátka stále budí lehkou nedůvěru. Menstruační kalíšky se vyrábí z termoplastu nebo měkkého zdravotnického silikonu, tedy materiálů s minimální možností alergické reakce, výrobci kalíšky nabízí ve 2 – 3 velikostech.

Menstruační kalíšky svým tvarem připomínají 5centimetrový zvoneček či čepičku s „anténou“(ta pomáhá při vyndávání). Po zavedení se okraje kalíšku „přicucnou“ ke stěnám pochvy a vytvoří podtlak. V kalíšku se pak hromadí krev, ta se po vyjmutí vylije, nádobka se řádně vypláchne, umyje a zavede zpět. Kalíšek lze koupit v některých lékárnách a v mnoha internetových e-shopech. Cena se pohybuje od 250 Kč (akční ceny a slevy) do 650 Kč. Ke kalíšku lze přikoupit tzv. sterilizační kalíšek, desinfekční tablety a látkový pytlík jako obal.

Klepněte pro větší obrázek

Jde se na věc: Aneb šup TAM

Kalíšek a pytlík jsem si objednala přes internet, výběr značky mi usnadnila výrazná sleva v jednom e-shopu. Ohledně velikosti jsem se řídila doporučením výrobce; kalíšek měli ve dvou velikostech – porodní a předporodní.

Rozhodování bylo tedy velmi rychlé. Balíček dorazil a já se rozhodla ihned zkusit zavádění i vyndání (menstruaci jsem neměla, chtěla jsem vše vyzkoušet v „bezpečných“ podmínkách). Kalíšek jsem pečlivě vymyla horkou vodou, umyla si ruce, dle návodu výrobce přidřepla (lze i sedět na WC) a napůl přeložený kalíšek vsunula do jeho „pracoviště“. Cítila jsem, jak se kalíšek rozvinul, ale necítila jsem, že by se nějak „přicucnul“ (později jsem pochopila, že vytvořený podtlak nijak nepocítím).

Pohmatem jsem zkontrolovala, zda se kalíšek nehýbe či nějak neviklá. Vše se zdálo v pořádku. Prošla jsem se, ale stále jsem cítila (hlavně spíš asi věděla), že je něco uvnitř mne. „Půjdu na nákup!“ řekla jsem si a uvidí se. Žádné riziko nehrozí, tak co. Maximálně se budu batolit jako miminko s plínkou. Hned u domu jsem potkala sousedku, zapovídala se a až v obchodě mi došlo, že HO stále mám a nevím o něm. Dlužno podotknout, že na nákup jezdím na skládačce, takže ani poklidná jízda na kole s kalíškem nijak nehne.

Jde se na věc!: Aneb šup VEN

Nákup je v lednici, kolo na balkoně a já na toaletě. Dle návodu výrobce opět sedám na toaletu (osobně raději přidřepnu, vše je pak skvěle dostupné) a umytýma rukama, palcem a ukazovákem nahmátnu anténku kalíšku, jemně zatáhnu, pak kalíšek z boků lehce promáčknu (zruším podtlak) a vyndám.

Aplikaci i vyndávání jsem bez problémů zvládla hned napoprvé. Vše je bezbolestné. Nicméně se musím přiznat, že zpočátku není aplikace, zvláště vyndávání, nijak příjemné. Později jsem zjistila, že jde o cvik a zvyk (jako u tamponů). Trochu zvrhle se těším na testování v plném provozu. Opravdu ho lze mít až 12 hodin (to testovat nechci, stačí 8 hodin v noci)? Je opravdu možné s ním být bez rizika ve vodě? Neselže při sportu?

Tak se ukaž „fialko“!

Můj fialový přítel pro špinavou práci se chystá na první akci. Jelikož mi menstruace začíná obvykle navečer, čeká ho noční směna. Kalíšek zavádím ve 22 hod., na spodní prádlo „lípnu jednu slipovku“ (pro jistotu) a jdu do hajan. Ráno se zavírám na toaletě (umyvadlo v jedné místnosti je velká výhoda) a opatrně vyjímám kalíšek vyzkoušeným způsobem. Divím se, že je plný ani ne z 1/5 (odhadovala bych mnohem větší množství), kalíšek pečlivě vymývám horkou vodou a opět zavádím. „Slipovka“ je čistá. Dnes pracuji doma, takže risknu práci bez pojistky – a opět žádný problém.

On to opravdu zvládá! Jdu vyvenčit psa, opět sedám k práci, k večeru jedu na kole na poštu (cca. jen 10 min) a pak běhat. „Fialka“ vše zvládl na 1. Nicméně si naprosto barvitě dokážu představit pracovní podmínky, venichž by používání kalíšku bylo nemožné, nepohodlné či trapné. Po několika „testovacích“ cyklech jsem se dopracovala ke kompromisu, který vyplynul z různorodých každodenních situací. Kalíšek mým dnům šéfuje, občas za něj ale zaskočí i ostatní pomůcky, jejich spotřeba je však minimální.

Jak je vidím já: VÝHODY a NEVÝHODY

+ První, co se dočtete na všech „kalíškových“ serverech je, že ušetříte peníze i přírodu. Tyto argumenty jsou nezpochybnitelné. Investice se vyplatí již po několika cyklech.

+ Na rozdíl od tamponů nevysušuje kalíšek poševní sliznici a nijak nenarušuje přirozenou mikroflóru, z čehož mám velmi dobrý pocit. Navíc se krev bez přístupu vzduchu nerozkládá (nezapáchá-vyzkoušeno), a tak by v kalíšku neměla dělat žádnou neplechu. Já zatím o žádné nevím.

+ Kalíšek lze vyprazdňovat v delších časových intervalech, než je nutné měnit vložky a tampony. Já toho využívala i při delších turistických výletech v přírodě a dokonce i na běžkách (to jsem se trochu bála, ale zvládl to!).

+ S bázní a třesením jsem vyzkoušela kalíšek i v bazéně, nejprve tedy několikrát doma ve vaně a později v aqvaparku (avšak až 3. den menstruace). Kalíšek vlastně nejen ochrání před únikem nechtěného, ale i před vniknutím vody z bazénu dovnitř!

+ S kalíškem neřešíte, zda máte na dovolenou, víkend u známých apod. dost hygienických pomůcek.

  1. Je mnoho povolání s nevyhovujícími toaletami, kde by byla manipulace s kalíškem obtížná nebo nevhodná.
  1. Menstruační kalíšek je naprosto nepřijatelný pro dámy, které nesnáší pohled na krev (má blízká kamarádka proto manipulaci s ním nezvládla).
  1. Existují i dámy mající určitý problém se svou tělesností; sáhnout si „dovnitř“, dotknout se něčeho v čem je dle nich „špinavá krev“, vylít ji, vymýt kalíšek.
  1. S kalíškem budou mít problém i „citlivky“, z počátku totiž může být vydávání lehce nepříjemné. Někdy prý počáteční problémy vyřeší lubrikační gel (nemám vyzkoušeno).

Budu-li se snažit být navýsost objektivní, myslím, že kalíšek není hygienickou pomůckou pro každého. Pokud jej však přijmete, stane se na několik dní v měsíci vaší součástí, nebo alespoň obohatí a rozšíří vaše „menstruační možnosti“:-).

Doporučujeme

Články odjinud