Mořské plody zlepšují náladu těhotných žen

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Strava bohatá na omega-3-mastné kyseliny podporuje dobrou náladu u žen, které během těhotenství trpí depresemi. Spojitost mezi příjmem těchto látek a duševním stavem objevili britští vědci.

Podle studie, kterou provedli odborníci z univerzity v Bristolu pod vedením Dr. Jean Goldingové a která byla zveřejněna v časopise Epidemiology, existuje přímá souvislost mezi množstvím zkonzumovaných omega-3-mastných kyselin obsažených především v rybách a mořských plodech a psychickým rozpoložením žen čekajících potomka.

Vědci vyhodnotili údaje z dotazníků, které předložili téměř deseti tisícům žen ve 32. týdnu těhotenství. Ukázalo se, že pacientky, které konzumovaly 3 a více porcí mořských plodů a ryb týdně, trpí o 50 procent méně častějšími příznaky deprese než ostatní. Ke stejnému závěru došli i v případě, když vzali v úvahu všechny faktory, které mohly výsledky ovlivnit.

"Deprese je nebezpečná pro matku i dítě," říká Goldingová a dodává: "Na Západě je tato nemoc běžná, ale v zemích, kde se konzumují především ryby, se vyskytuje v mnohem menší míře."

Vědci chtějí proto pokračovat ve výzkumu, který by vzájemný vztah mezi příjmem omega-3-mastných kyselin a depresivními stavy v těhotenství objasnil, protože na druhé straně existují teorie, podle kterých jsou plody moře nebezpečné, neboť mohou obsahovat rtuť.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

6 mýtů o stárnutí, které nemusíme brát vážně

6 mýtů o stárnutí, které nemusíme brát vážně

Dnes | 1 | Taky už jste slyšeli, že s přibývajícím věkem začíná být tělo vetché, mysl chatrná a člověk málo…

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

25. 2. | Ať už je vaším cílem zdravější tělo nebo hezčí domov, udělejte si jeden víkend, abyste vylepšila…

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

24. 2. | Kdysi lidé věřili, že dršťky jim dodají odolnost a sílu, a neřešili, jak z nich udělat lahůdku. My…

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

24. 2. | To, že je česnek nejsilnější přírodní antibiotikum, je všeobecně známé. Navíc ale obsahuje…