Mořské plody zlepšují náladu těhotných žen

Strava bohatá na omega-3-mastné kyseliny podporuje dobrou náladu u žen, které během těhotenství trpí depresemi. Spojitost mezi příjmem těchto látek a duševním stavem objevili britští vědci.

Podle studie, kterou provedli odborníci z univerzity v Bristolu pod vedením Dr. Jean Goldingové a která byla zveřejněna v časopise Epidemiology, existuje přímá souvislost mezi množstvím zkonzumovaných omega-3-mastných kyselin obsažených především v rybách a mořských plodech a psychickým rozpoložením žen čekajících potomka.

Vědci vyhodnotili údaje z dotazníků, které předložili téměř deseti tisícům žen ve 32. týdnu těhotenství. Ukázalo se, že pacientky, které konzumovaly 3 a více porcí mořských plodů a ryb týdně, trpí o 50 procent méně častějšími příznaky deprese než ostatní. Ke stejnému závěru došli i v případě, když vzali v úvahu všechny faktory, které mohly výsledky ovlivnit.

"Deprese je nebezpečná pro matku i dítě," říká Goldingová a dodává: "Na Západě je tato nemoc běžná, ale v zemích, kde se konzumují především ryby, se vyskytuje v mnohem menší míře."

Vědci chtějí proto pokračovat ve výzkumu, který by vzájemný vztah mezi příjmem omega-3-mastných kyselin a depresivními stavy v těhotenství objasnil, protože na druhé straně existují teorie, podle kterých jsou plody moře nebezpečné, neboť mohou obsahovat rtuť.

Doporučujeme

Články odjinud