Mořské ryby chrání před mrtvicí - ale ne smažené!

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Lidem, kteří si několikrát v týdnu dopřávají jídlo z mořských ryb, hrozí nižší riziko, že je potká cévní mozková příhoda, než těm, kteří se jim vyhýbají. Dokládá to nový výzkum mezinárodního vědeckého týmu.






Podle výzkumu Susanny Larssonové a Nicoly Orsiniové ze švédského institutu Karolinaska snižuje konzumace ryb nebezpečí vzniku mrtvice díky omega-3 mastným kyselinám.
Ty jejich maso obsahuje a které mají pozitivní vliv na krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi.

Výsledky výzkumu byly zveřejněny v odborném časopise Stroke.
Švédští vědci analyzovali 15 studií z USA, Evropy, Japonska a Číny, které se zaměřily na konzumaci ryb u zhruba 400 000 respondentů ve věku 30 až 103 let.
"Jsem přesvědčen, že ryby obsahují řadu prospěšných látek, především omega-3 kyseliny, které chrání před kardiovaskulárními chorobami," tvrdí spoluautor výzkumu Dariush Mozaffarian z Harvardovy univerzity a dodává:
"Z dosavadních poznatků vyplývá, že dvě až tři porce týdně už přinesou své ovoce."

Podle něho není zanedbatelný ani pozitivní vliv dalších látek v rybách obsažených, například vitamín D, selen a určité druhy bílkovin.
Mozaffarianův tým se zaměřil i na to, jaký vliv má na lidské zdraví způsob úpravy ryb. Došel k závěru, že pokud se usmaží, pozitivní účinek zmizí.
Podle lékařů jsou nejzdravější olejnaté ryby, mezi které patří losos, sleď nebo makrela.




Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Další články z rubriky

Nedělní oběd: Zkuste burgery, špízy nebo slaný koláč!

Nedělní oběd: Zkuste burgery, špízy nebo slaný koláč!

Dnes | O víkendu máme konečně čas sejít se u stolu. Chceme si pochnutnat na něčem lahodném, ale nechceme…

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

18. 2. | Kuřecí maso je dietní, rychle připravené i relativně levné, proto se těší stálé oblibě. Ale časem…

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

16. 2. | Minidezerty do skla dokáží zachránit nejednu nečekanou návštěvu. Vyzkoušejte našich pět osvědčených…

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

16. 2. | Pokud sledujete kuchařské a gurmánské blogy, určitě vám neunikla stránka Tastejourney.cz. Její…