Mořské ryby chrání před mrtvicí - ale ne smažené!

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Lidem, kteří si několikrát v týdnu dopřávají jídlo z mořských ryb, hrozí nižší riziko, že je potká cévní mozková příhoda, než těm, kteří se jim vyhýbají. Dokládá to nový výzkum mezinárodního vědeckého týmu.






Podle výzkumu Susanny Larssonové a Nicoly Orsiniové ze švédského institutu Karolinaska snižuje konzumace ryb nebezpečí vzniku mrtvice díky omega-3 mastným kyselinám.
Ty jejich maso obsahuje a které mají pozitivní vliv na krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi.

Výsledky výzkumu byly zveřejněny v odborném časopise Stroke.
Švédští vědci analyzovali 15 studií z USA, Evropy, Japonska a Číny, které se zaměřily na konzumaci ryb u zhruba 400 000 respondentů ve věku 30 až 103 let.
"Jsem přesvědčen, že ryby obsahují řadu prospěšných látek, především omega-3 kyseliny, které chrání před kardiovaskulárními chorobami," tvrdí spoluautor výzkumu Dariush Mozaffarian z Harvardovy univerzity a dodává:
"Z dosavadních poznatků vyplývá, že dvě až tři porce týdně už přinesou své ovoce."

Podle něho není zanedbatelný ani pozitivní vliv dalších látek v rybách obsažených, například vitamín D, selen a určité druhy bílkovin.
Mozaffarianův tým se zaměřil i na to, jaký vliv má na lidské zdraví způsob úpravy ryb. Došel k závěru, že pokud se usmaží, pozitivní účinek zmizí.
Podle lékařů jsou nejzdravější olejnaté ryby, mezi které patří losos, sleď nebo makrela.




Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

Dnes | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Včera | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…