Mořské ryby chrání před mrtvicí - ale ne smažené!

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Lidem, kteří si několikrát v týdnu dopřávají jídlo z mořských ryb, hrozí nižší riziko, že je potká cévní mozková příhoda, než těm, kteří se jim vyhýbají. Dokládá to nový výzkum mezinárodního vědeckého týmu.






Podle výzkumu Susanny Larssonové a Nicoly Orsiniové ze švédského institutu Karolinaska snižuje konzumace ryb nebezpečí vzniku mrtvice díky omega-3 mastným kyselinám.
Ty jejich maso obsahuje a které mají pozitivní vliv na krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi.

Výsledky výzkumu byly zveřejněny v odborném časopise Stroke.
Švédští vědci analyzovali 15 studií z USA, Evropy, Japonska a Číny, které se zaměřily na konzumaci ryb u zhruba 400 000 respondentů ve věku 30 až 103 let.
"Jsem přesvědčen, že ryby obsahují řadu prospěšných látek, především omega-3 kyseliny, které chrání před kardiovaskulárními chorobami," tvrdí spoluautor výzkumu Dariush Mozaffarian z Harvardovy univerzity a dodává:
"Z dosavadních poznatků vyplývá, že dvě až tři porce týdně už přinesou své ovoce."

Podle něho není zanedbatelný ani pozitivní vliv dalších látek v rybách obsažených, například vitamín D, selen a určité druhy bílkovin.
Mozaffarianův tým se zaměřil i na to, jaký vliv má na lidské zdraví způsob úpravy ryb. Došel k závěru, že pokud se usmaží, pozitivní účinek zmizí.
Podle lékařů jsou nejzdravější olejnaté ryby, mezi které patří losos, sleď nebo makrela.




Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Dnes | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Dnes | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…