Mozek se po opalování cítí jako po drogách či alkoholu

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Psychiatři z Texasu zjistili, proč může být opalování v soláriích návykové jako drogy či alkohol. Stejně jako v jejich případě, vědí lidé i o opalování, že vážně ohrožuje zdraví.




A stejně jako opakovaně pijí alkohol a berou drogy, nemohou si pomoci a opalují se zas a znova. Podle dallaských psychiatrů je to kvůli faktu, že při opalování dochází v těle k reakci, která uspokojuje mozek stejně jako po požití alkoholu či drog.

Tento mechanismus působení na centrum uspokojení a odměny v mozku zvyšuje touhu po opalování a navíc posiluje opakování této aktivity. Podobně dochází ke vzniku závislosti při konzumaci drog a alkoholu.

Psychiatři z Texasu to prokázali experimentálně, když nechali skupinu lidí navštěvovat solárium. Část z nich netušila, že stroje mají UV filtry a tudíž se zhoubné záření k jejich kůži nedostane. Vědci měřili po opalování v soláriu aktivitu v mozku a průtok krve u pokusných osob. U těch, které se opalovaly s filtrem, k reakci uspokojení v mozkovém centru odměny nedošlo. Ale při UV záření byla reakce mozku podobná té po požití alkoholu či drog.

„Používání solárií vyvolává v mozku pocit uspokojení a naplnění, takže lidé mohou cítit nutkání opalovat se opakovaně, ačkoli vědí, že jim škodí,“ vysvětluje profesor psychiatrie Bryon Adinoff z University of Texas Southwestern v Dallasu.






POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!









ČTĚTE TAKÉ: Plekanec a Vondráčková: Čekají kluka, nebo holku?!

Další články z rubriky

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Dnes | Sladké brambory neboli batáty u nás nejsou příliš rozšířené. Pomalu se učíme zařazovat je do našeho…

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…