Mrazivé zimní počasí očím nesvědčí, braňte je

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Hodně lidé si myslí, že naše oči potřebují chránit jenom v létě, před žhavým letním sluncem a jeho oslepujícími paprsky. Ve skutečnosti je však ultrafialového záření, které představuje to největší riziko pro naše oči, ve slunečních paprscích obsaženo stále stejně, bez ohledu na to, zda je léto, nebo zima.



www.ulekare.cz

Typická zimní nebezpečí

V zimním období mohou být naše oči poškozovány faktory, o kterých mnozí lidé vůbec nevědí. Tak například škodlivé UV záření se k nám v zimě dostává nejen z mrazivě modré oblohy, ale odráží se také od jiskřivě bílého sněhu, a často ho tak dostaneme ještě větší dávku než v horkém letním dni. Kromě toho našim očím nesvědčí ani zimní počasí, protože mrazivý vítr a suchý vzduch je dráždí a vysušují. Aby naše oči a zrak nedošly v zimní sezóně úhony, je dobré si zapamatovat a dodržovat čtyři základní pravidla péče o zrak.

Noste sluneční brýle – jediný způsob, jak ochránit naše oči před všudypřítomným UV zářením, je nosit kvalitní sluneční brýle, které zachytí 90 až 100 % škodlivých paprsků. Sluneční brýle kromě toho pomáhají zabránit nadměrnému vysušování očí, protože chrání před mrazem a větrem.

Správně se oblečte – čepice s kšiltem nebo kabát s kapucí ochrání před mrazem nejen vaši pokožku, ale také pomůže zachovat neporušený tenký slzný film na povrchu oka, který by se v suchém zimním vzduchu jinak rychle odpařil.

Zabraňte vysušení – v zimě se naše oči vysušují nejen venku, ale díky zapnutému topení a omezenému větrání také uvnitř, kde je atmosféře rovněž mnohem sušší než v teplé části roku. Očím jednoznačně prospějí zvlhčovače vzduchu, ale také zvlhčující oční kapky či umělé slzy.

Chraňte oči při sportu – sportovní brýle s polykarbonátovými čočkami, které chrání oči nejen zepředu, ale také ze stran, by měly být samozřejmostí při všech oblíbených zimních sportech, jako jsou lyžování a snowboarding.


www.ulekare.cz

Zdroj:
http://www.zeleny-zakal.cz/

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…