Musíme trpět alergiemi ?

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Astma, ekzém, senná rýma mají něco společného, alergie, které je vyvolávají. Vznikají jako reakce těla na něco, k čemu je zvýšeně citlivé ( pyl, prach, srst domácích zvířat, potraviny jako vejce, mléko, čokoláda

Musíme trpět alergiemi ?


Astma, ekzém, senná rýma mají něco společného, alergie, které je
vyvolávají. Vznikají jako reakce těla na něco, k čemu je zvýšeně citlivé
( pyl, prach, srst domácích zvířat, potraviny jako vejce, mléko, čokoláda…
Označujeme je jako alergeny, kterým se tělo brání uvolňováním protilátek
a zvýšeným vylučováním histaminu a jemu podobných sloučenin, které
vyvolávají příznaky alergie. K jejich potlačení lékaři často používají
antihistaminika. Často je ale velmi obtížné určit rozdíl mezi pravou
alergií, přecitlivělostí a nesnášenlivostí.


Co dělat a nedělat při alergii:



  • Pokuste se zjistit, co je vašim příznakům společné. Pokud kýcháte
    při domácím úklidu, můžete být alergičtí na prach, alergická rekce
    na parfém se projeví nejčastěji jako vyrážka na krku či zápěstí.

  • Kojte novorozeně minimálně prvního půl roku jeho života, posílíte
    tak jeho imunitní systém a vyhnete se alergenům v kravském mléce. To je
    zejména důležité tehdy, pokud matka trpí astmatem, ekzémy či jinými
    alergickými reakcemi.

  • Naučte se zvládat stres, úzkost a napětí, protože ty mohou zvyšovat
    četnost a závažnost alergických reakcí.

  • Zkuste co nejvíce zlepšit váš zdravotní stav, zdravá výživa, odpočinek
    a relaxace se jistě projeví.

  • Nepovažujte za jisté, že vaše obtíže musí být nutně spojeny s
    alergiemi, mohou být projevem jiného onemocnění.


Příště více o příčinách alergií a různých metodách léčby.


Autor: Anna A.


Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…