Může sluneční záření poškodit oko?

Může sluneční záření poškodit oko?

Oko je velmi citlivý orgán a jeho poškození bývají obtížně léčitelná, nebo dokonce nevratná. Co může oku ublížit a jak je dobré se chránit, dozvíte se v našem článku...

Na této ochraně se podílejí obočí, víčka, řasy, nos, uložení oka v očnici, reakce zorničky, ochrana oka duhovkou a svoji roli má nakonec i značná odolnost nitroočních struktur. Z tohoto pohledu je přírodou dosažena optimální ochrana, ale není potřeba ji nějak zneužívat nebo testovat.

Co oko prožívá?

Sluneční záření je tvořeno z 50 % viditelným zářením, ze 45 % infračerveným a z 5 % ultrafi alovým zářením. Viditelné záření vyvolává zrakový vjem podrážděním fotoreceptorů na sítnici. Toto záření vnímáme také jako spektrum barev a ovlivňuje naše fyziologické funkce. Viditelné světlo se stává nebezpečným, pokud jej pozorujeme přímo a bez ochranných brýlí.

Vliv UV záření na čočku a sítnici oka

Vlnová délka UV záření se pohybuje od 14 do 380 nm (nanometrů) a dělí se na 3 dílčí pásma. Čím kratší vlnovou délku má UV záření, tím větší je negativní účinek na tkáně člověka. UVA záření (vlnová délka 315–380 nm) je málo škodlivé. UVB (vlnová délka 280–315 nm) může být pro živé organismy již škodlivé. Nejškodlivější je UVC záření (100–280 nm), ale toto záření se nedostane k zemskému povrchu.

UV záření je často zmiňováno v možné příčinné souvislosti při vzniku šedého zákalu čočky nebo u poškození sítnice. Problematika těchto poškození je ale složitá a komplexní. Lidská čočka i sítnice oka mají proti UV záření obranné mechanismy. Svoji roli zde hraje prodlužující se délka lidského života a kumulace UV záření v oku. Dále jsou ve hře individuální, rasové, geografické, klimatické a další faktory. K tzv. slunečnímu úrazu dochází přímým pozorováním slunce nebo jeho zatmění bez ochranných pomůcek.

Každým rokem se do oční ordinace dostaví několik pacientů s postižením sítnice oka způsobeným přímým působením slunečního záření. V letošním roce, kdy bylo možno pozorovat zatmění slunce, tomu nebylo jinak. Stačí 10 sekund, abychom si při neopatrnosti trvale poškodili svůj zrak. Dojde k tepelnému poškození citlivých fotoreceptorů a nervových zakončení na sítnici, a to v jejím nejcennějším místě – centrální oblasti, která odpovídá za naši zrakovou ostrost. Pacient pak náhle trvale vidí černý bod, tzv. skotom, neboli má výpadek centrálního zorného pole před okem. Rychlá léčba může u části pacientů pomoci k redukci potíží nebo k úplnému uzdravení. Někteří pacienti ale mají trvalé následky.

Ochrana zraku

V prostředí, kde je vysoká intenzita nebo dlouhodobé působení slunečního záření, je rozumné chránit zrak ochrannými brýlemi. Je také známo, že oční čočka propouští záření snáze u dětí a mladistvých, protože mají citlivější oči a širší zornici. Proto je vhodné, aby děti a starší lidé (zvláště ti, kteří jsou po operaci šedého zákalu a mají v oku umělou nitrooční čočku ) pobývali na přímém slunci kratší dobu a nosili ochranné (sluneční) brýle, které je chrání nejen proti UV záření, ale i proti nepříjemnému oslnění.

Dobrou službu v našich klimatických podmínkách prokáže i obyčejná čepice kšiltovka. Brýlová skla ve slunečních brýlích musejí mít kvalitní UV filtr.

Správné ochranné sluneční brýle by měly mít certifikát o absorpci UV záření, kde je uvedena hodnota absorpce nebo propustnosti (kvalitní skla zabraňují průniku 99–100 % UVA i UVB záření). UV filtry jsou také v kontaktních čočkách i nitroočních umělých čočkách, které nosí miliony lidí na celém světě.

O autorovi: MUDr. Milan Odehnal, MBA, Oční klinika dětí a dospělých 2. LF UK a FN Motol v Praze

Článek vyšel v časopise Moje Zdraví

Doporučujeme

Články odjinud