Muži dříve umírají, protože podceňují vitamíny

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Špatné stravovací návyky jsou u příslušníků mužské populace hlavní příčinou vzniku nádorových onemocnění. Rovněž tak mají na svědomí, že se v průměru dožívají nižšího věku než ženy. K tomuto závěru dospěli odborníci z francouzského Institutu lékařských výzkumů.

Osm let podávali 13 tisícům mužů a žen tabletky, které obsahovaly vitamíny a minerály ve stejném množství, v jakém se nacházejí v běžně dostupném ovoci a zelenině. Výsledky prokázaly, že testovaní muži měli o 37 procent vyšší šanci dožít se vysokého věku a hrozba výskytu onkologických chorob byla u nich o třetinu nižší než u příslušníků kontrolní skupiny.

"U žen nebyly výsledky tak průkazné, vzhledem k tomu, že celkově víc dbají na správnou životosprávu," konstatuje šéf výzkumného týmu Serge Hercberg. Podle jeho slov by jen ve Francii mohl počet mužů, kteří každoročně onemocní rakovinou tlustého střeva, plic a kůže, být o 40 tisíc nižší, kdyby konzumovali víc rajčat, jahod, fazolových lusků i jablek.

Dodává, že osoby, které se podílely na studii Suvimax, dostávaly denně 6 miligramů betakaroténu. 120 mg vitamínu C, 30 mg vitamínu E, dále pak 20 mg zinku a 100 mikrogramů selenia. (Korzo)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…