Muži jsou k cukrovce náchylnější než ženy

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Vědci odhalili příčinu, proč cukrovkou druhého typu trpí více mužů než žen. Příslušníci silného pohlaví jsou podle nich k tomuto onemocnění náchylnější ze své biologické podstaty.



Mužům stačí podle odborníků přibrat mnohem méně než ženám, aby se u nich cukrovka projevila. Experti z univerzity v britském Glasgowě zjistili, že muži trpící touto nemocí mají nižší index tělesné hmotnosti (BMI) než ženy. Hodnota BMI udává stupeň obezity.

Podle zprávy zveřejněné v odborném časopise Diabetologia je příčinou rozložení tělesného tuku. Ten se u mužů ukládá především v oblasti břicha a v játrech, zatímco ženy trápí relativně bezpečný tuk kolem boků a na stehnech.

Cukrovku typu 2 způsobuje příliš vysoká hladina krevního cukru. Ta vzniká, pokud je porušena schopnost orgánů ji regulovat. Přitom se v těchto orgánech, například v játrech či svalech, ukládá tuk.

Vedoucí výzkumu profesor Naveed Satta to vysvětluje: "Už předešlé studie došly k závěru, že mužům ve středním věku hrozí vyšší nebezpečí vzniku diabetu než ženám. Jedním z možných vysvětlení je, že jim stačí přibrat méně kilogramů, aby se u nich tato nemoc vyvinula."

Skutečnost, že cukrovka se vyvíjí u žen s vyšším BMI než u mužů, prokázala nová analýza zdravotních údajů 51 920 mužů a 43 137 žen.
"Podobné výzkumy nám pomáhají pochopit důvody, proč cukrovka vzniká, a zaměřit se na účinnější prevenci," tvrdí Dr. Victoria Kingová z britského výzkumného centra Diabetes UK a dodává: "Nejlepším způsobem, jak tomuto onemocnění předejít, je dodržování vyvážené stravy a pravidelná tělesná aktivita."




Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz






STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…

Je vám pořád zima? Takhle se skutečně zahřejete!

Je vám pořád zima? Takhle se skutečně zahřejete!

28. 12. 2017 | Čtyřicet pět procent Čechů trápí zimomřivost. Mají pořád studené ruce, nohy, od září do května…