Mýty a pověry o tom, jak zabránit početí: od zaříkávání až po výplachy coca-colou

Mýty a pověry o tom, jak zabránit početí: od zaříkávání až po výplachy coca-colou

V době kondomů a hormonální antikoncepce se to zdá téměř neuvěřitelné, ale „zaručené“ babské rady a triky, jak zabránit početí, kolují mezi dívkami a ženami stále. Není divu, když nad možnostmi zamezení těhotenství bádali lidé už ve starověku a některé z tehdejších metod přetrvaly dodnes.

Zatímco v pravěku zřejmě naši předci antikoncepci vůbec neřešili, protože pro přežití bylo naopak žádoucí mít co nejvíc potomků, ve vyspělých civilizacích starověké éry už to bylo jinak.

Zatímco v Indii na to šli s pomocí zaříkávání, v Egyptě se pustili do ještě svéráznějších metod. Ženám byla pomocí speciálního nástroje vykuřována pochva, do níž jim také byly vkládány kamínky – mohli bychom je tak považovat za jakousi první vlaštovku nitroděložních tělísek. Kromě toho Egypťané vymysleli také primitivní pesary - vyráběly se z medu a trusu krokodýla (a podle dnešních odborníků nemohly spermie v takovém prostředí opravdu přežít) a tampony na rostlinné bázi. Stranou pozornosti nezůstala ani granátová jablka, obsahují totiž přírodní estrogen, a tak ženy pojídaly roztlučená jadérka. Za účinný prostředek proti početí byly považovány rovněž pivo, sádlo či pálivé koření. A pokud nic z toho nepomohlo, přišel na řadu léčitel a provedl potrat.

Už ve starověku praktikovali lidé tzv. přerušovanou soulož (píše se o ní ostatně i v Bibli ve Starém zákoně), kterou i dnes mnoho párů používá jako antikoncepční prostředek. A stejně jako tehdy i nyní platí, že je to metoda krajně nespolehlivá a s antikoncepcí vlastně nemá nic společného. Nikdy nelze mít jistotu, že muž skutečně styk přeruší včas a penis z pochvy vytáhne, mnohdy totiž nemusí poznat, že se blíží ejakulace. Navíc spermie mohou být vylučovány ještě před ejakulací, a to v podobě tzv. kapky lásky, tedy sekretu, který se na špičce žaludu objeví ještě před orgasmem a samotným výronem semene.

Středověk je spojen hlavně s nadvládou církve. Ta na jednu stranu veškeré způsoby zásahu do přirozeného cyklu početí dítěte striktně zakazovala, na druhou stranu pak byly ženy o to vynalézavější, aby nechtěnému těhotenství zabránily. Samozřejmě většina metod byla naprosto neúčinná. Patřilo mezi ně třeba nošení různých talismanů, nejčastěji částí těl zvířat (třeba varlata lasičky) či kupříkladu dětských zubů. Dalším krokem byly přímo prazvláštní recepty – za zaručený prostředek proti početí byly považovány nastrouhané jelení parohy či pozření živých vos nebo nápoj z kravské moči. Nejrůznější byliny zase pomáhaly vyvolat potrat, pokud už k otěhotnění došlo.

Lékaři a šarlatáni s vážnou tváří radili i další metody, například smotek ovčí vlny namočený ve víně nebo kuličku z ušního mazu zvířat, které si žena před stykem zavedla do pochvy. V průběhu samotné soulože pak dotyčná měla kýchat a zařvat si u toho. Podle jiné rady měly ženy pít vodu, ve které se máčely kovářské kleště, v Číně byla v oblibě zase horká rtuť. V těchto případech se dá říct, že jistý efekt na těhotenství určitě měly – přiotrávení organismu olovem či rtutí jistě plodnost nepovzbudí.

Na sklonku středověku se také objevily první prezervativy v pravém slova smyslu (pokusy o ně se objevily již ve starověku). Jejich vznik souvisí s objevením Ameriky. Zatímco Evropané zavlekli do Nového světa chřipku, nazpátek si přivezli syfilidu. Právě proti ní měly prezervativy chránit. Vyráběly se z všelijakých materiálů – od zvířecích střev a rybích měchýřů přes plátno až po kůži. Že z těchto alternativ není nepropustná ani jedna, je zřejmé. Skutečně přínosné začaly být kondomy až v 19. století, kdy Charles Goodyear objevil proces vulkanizace pryže.

A přesto ani dnes, ve 21. století a době bezpečné hormonální antikoncepce, nitroděložních tělísek a spolehlivých kondomů, mýtům neodzvonilo. Stačí si pročíst internetové diskuse, kde se nejen dívky v pubertě, ale nezřídka i dospělé ženy zcela vážně ptají, jestli opravdu proti otěhotnění funguje výplach pochvy coca-colou (případně octem či jinou kuchyňskou tekutinou). Tato tekutina však pouze způsobí podráždění citlivé sliznice, v horším případě i alergickou reakci a kvasinkovou infekci. Jiné ženy si zase myslí, že po pohlavním styku stačí se důkladně vyčůrat a pak osprchovat, nebo napustit si vanu plnou horké vody a v té se vrtět, spermie by pak měly „vyplavat“.

Přetrvávají ale i bludy, které mají kořen v samotné neznalosti principu početí. Ano, opravdu lze bez problémů otěhotnět, i pokud je žena panna, má menstruaci a neprožije při pohlavním styku orgasmus. Nelze spoléhat ani na výpočet plodných a neplodných dnů, protože většina žen má cyklus nepravidelný. Spermie navíc mohou v těle přežít až týden a „počkat si“ na svou příležitost.

Dívky a dámy v Česku však stále nesahají ani po kotníky Britkám. Podle průzkumů totiž mnohé obyvatelky Spojeného království věří, že proti početí je ochrání pouhé zavření očí nebo vypití sklenice mléka během pohlavního styku. A pro úplnou jistotu je pak dobré si třikrát co nejvýše vyskočit.

ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!

Doporučujeme

Články odjinud