Mýty o potravinách, které zvyšují cholesterol

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Pořád se o něm mluví. Stále se nám v souvislosti s ním doporučuje, co jíst a čemu se vyhýbat. Mnoho lidí přitom ani neví, k čemu je cholesterol dobrý a kterým radám vlastně vůbec věřit a proč.



www.ulekare.cz

Hodný i zlý

Cholesterol sice nevidíme, ale naše tělo ho potřebuje pro správné fungování. Pomáhá mimo jiné zpracovávat tuky a organismus si ho z větší části vyrábí sám v játrech. Další zásoby se do těla dostávají stravou. Rozlišujeme cholesterol nejen celkový, ale také hodný (HDL) a zlý (LDL). U dospělých se považuje za normální hodnota do 5,0 mmol/l. Pokud je ale hladina vyšší, může to znamenat jisté zdravotní komplikace.

Co z jídelníčku opravdu (ne)škodí

•Potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků. Vadí nejvíce a patří sem máslo, sádlo, potraviny rychlého občerstvení a ty s vysokým obsahem tuků, smetana, sušenky a podobě.

•Vejce. Pořád slyšíte, že vejcím se musíte vyhýbat? Potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků zvyšují hladinu cholesterolu mnohem dramatičtěji než vejce. Americká asociace kardiologů doporučuje 300 mg cholesterolu denně, takže 1 vajíčko denně je naprosto v pořádku.

•Červené maso. I to sklízí negativní kritiky a i zde tak trochu neprávem. Pokud budete konzumovat libové hovězí maso jednou týdně, je to naprosto přijatelné. Pozor však na mleté výrobky, těm se vyhněte.

•Bramborová kaše. V restauracích si ji raději nedávejte, většinou ji připravují z másla, smetany, plnotučného mléka nebo sýru, takže ze zdravých brambor vytvoří doslova tuky nasycenou bombu. Dejte přednost vařeným bramborám se zeleninou.

•Exotické potraviny. Přestože dobře chutnají, buďte v jejich konzumaci střídmí. Kokosový ořech či olej, palmový olej nebo kakaové máslo obsahují velké množství tuků, takže si je vychutnávejte jen v malých dávkách.

•Míchané nápoje. Například Piňa Colada obsahuje rum, kokosový krém, džus a sodu, takže nápoj má kolem 600 kalorií v jedné sklence. Lepší je tyto vysoce kalorické nápoje vynechat.

Vždy ve střehu

Čtěte pozorně štítky na potravinách a vyhýbejte se potravinám s vysokým obsahem nasycených tuků. Dbejte i na správnou přípravu jídla − nesmažte, odstraňujte před vařením z masa přebytečný tuk a kůži, používejte teflonové nádobí a oleje ve spreji nebo jen malé dávky těch rostlinných. Jen tak udržíte svůj cholesterol na správné hodnotě.

Zdroj: www.kardiochirurgie.cz/novinky/-676

www.ulekare.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Včera | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…