Mýty o potravinách, které zvyšují cholesterol

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Pořád se o něm mluví. Stále se nám v souvislosti s ním doporučuje, co jíst a čemu se vyhýbat. Mnoho lidí přitom ani neví, k čemu je cholesterol dobrý a kterým radám vlastně vůbec věřit a proč.



www.ulekare.cz

Hodný i zlý

Cholesterol sice nevidíme, ale naše tělo ho potřebuje pro správné fungování. Pomáhá mimo jiné zpracovávat tuky a organismus si ho z větší části vyrábí sám v játrech. Další zásoby se do těla dostávají stravou. Rozlišujeme cholesterol nejen celkový, ale také hodný (HDL) a zlý (LDL). U dospělých se považuje za normální hodnota do 5,0 mmol/l. Pokud je ale hladina vyšší, může to znamenat jisté zdravotní komplikace.

Co z jídelníčku opravdu (ne)škodí

•Potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků. Vadí nejvíce a patří sem máslo, sádlo, potraviny rychlého občerstvení a ty s vysokým obsahem tuků, smetana, sušenky a podobě.

•Vejce. Pořád slyšíte, že vejcím se musíte vyhýbat? Potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků zvyšují hladinu cholesterolu mnohem dramatičtěji než vejce. Americká asociace kardiologů doporučuje 300 mg cholesterolu denně, takže 1 vajíčko denně je naprosto v pořádku.

•Červené maso. I to sklízí negativní kritiky a i zde tak trochu neprávem. Pokud budete konzumovat libové hovězí maso jednou týdně, je to naprosto přijatelné. Pozor však na mleté výrobky, těm se vyhněte.

•Bramborová kaše. V restauracích si ji raději nedávejte, většinou ji připravují z másla, smetany, plnotučného mléka nebo sýru, takže ze zdravých brambor vytvoří doslova tuky nasycenou bombu. Dejte přednost vařeným bramborám se zeleninou.

•Exotické potraviny. Přestože dobře chutnají, buďte v jejich konzumaci střídmí. Kokosový ořech či olej, palmový olej nebo kakaové máslo obsahují velké množství tuků, takže si je vychutnávejte jen v malých dávkách.

•Míchané nápoje. Například Piňa Colada obsahuje rum, kokosový krém, džus a sodu, takže nápoj má kolem 600 kalorií v jedné sklence. Lepší je tyto vysoce kalorické nápoje vynechat.

Vždy ve střehu

Čtěte pozorně štítky na potravinách a vyhýbejte se potravinám s vysokým obsahem nasycených tuků. Dbejte i na správnou přípravu jídla − nesmažte, odstraňujte před vařením z masa přebytečný tuk a kůži, používejte teflonové nádobí a oleje ve spreji nebo jen malé dávky těch rostlinných. Jen tak udržíte svůj cholesterol na správné hodnotě.

Zdroj: www.kardiochirurgie.cz/novinky/-676

www.ulekare.cz

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Dnes | Obyčejné české jídlo, které je snadné a všichni se po něm můžeme utlouct! Bramboráky se dají…

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

27. 3. | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

27. 3. | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

26. 3. | V každém ročním období naše tělo potřebuje něco jiného. V zimě hutnou a teplou stravu, na jaře…