Na jaře je trávník třeba provětrat

Na jaře je trávník třeba provětrat

Rádi byste si pořídili na zahradě výstavní anglický trávník, ale pořád se vám to nedaří? Možná je to tím, že jste zanedbali jeho údržbu a neprovedli řádné provzdušnění a pročištění. A právě v březnu je na tuto ozdravnou kúru, zvanou vertikutace, nejvyšší čas.

Vertikutátor vypadá trochu jako sekačka, ale na rozdíl od ní trávník provzdušňuje.

Přestože si ještě řada majitelů zahrad myslí, že jim k dokonalému travnímu koberci stačí kvalitní travní osivo, hnojivo a dobrá sekačka, je to omyl. Aby byl trávník hustý a zdravý, je důležité ho pravidelně a řádně čistit a provzdušňovat. Odumřelé rostliny, zbytky posekané trávy, plevel a mech v něm tvoří i několikacentimetrovou nepropustnou vrstvu, která se nazývá travní plsť. Ta zabraňuje pronikání vody a živin do půdy, takže může trávu doslova udusit. A mimo to vytváří příznivé podmínky pro možný vznik plísňových a houbových onemocnění. Proto je potřeba tuto „pokličku“ odstranit ozdravným provzdušňovacím procesem, tedy vertikutací.

 

 


Vertikutátor se řadou svislých nožů zařezává do trávníku a tak ho zbavuje nepropustné travní plsti a mechu, které brání přístupu vody, kyslíku a živin ke kořenům.
 

Provádět ji můžeme s nejrůznějšími pomocníky, kterým se říká vertikutátory, provzdušňovače nebo aerátory. Nejčastěji jsou to stroje s motorem, které mají řadu tenkých svislých nožů. Ty se zařezávají do drnů a odstraňují jak stařinu, tak mech, aby byl trávník opět řádně vyživován. Protože nože zároveň přesekávají travní výběžky, podporují tvorbu nových výhonků a trávník se tímto způsobem i zmlazuje. Po zákroku je dobré vylysalá místa oživit vhodným travním osivem a aplikovat speciální trávníkové hnojivo.

 


Vertikutační hrábě Gardena, které mají speciální nože s kluzným hřbetem ze zušlechtěné pružinové nerez oceli, se hodí pro malé zahrádky a předzahrádky.


Před výběrem vertikutačního stroje by každý měl uvážit velikost a členitost pozemku. „Zatímco na malé plochy zhruba do 50m2 stačí mechanické vertikutační hrábě, pro větší plochy se již vyplatí stroje s elektrickým či spalovacím motorem,“ radí Marek David z Mountfieldu. Modely s elektrickým motorem jsou velmi tiché a hodí pro střední až větší zahrady s blízkým přívodem elektřiny. Benzínové vertikutátory jsou určeny pro větší plochy a členité pozemky, a proto bývají většinou osazeny výkonnými motory a mívají ocelové šasi. „Nejpohodlněji trávník „provětrají“ majitelé traktorů, když si k němu propojí provzdušňovač a pracovat mohou ze sedadla, dodává David.


Zdroj a foto: Mountfield

.

Doporučujeme

Články odjinud