Na mobilu žije víc bakterií než na záchodovém prkénku

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

S trochou nadsázky by se dalo říci, že mobily pomalu, ale jistě vytlačují Petriho misky, jež se obvykle používají ke kultivaci bakteriálních kultur. Na jejich pouzdrech se totiž nejen neustále vrší a shromažďují, ale navíc také přímo zběsile množí.

Výzkum, jejž provedli odborníci z manchesterské Metropolitní univerzity v čele s Joannou Verranovou, prokázal, že na mobilních telefonech žije více škodlivých mikroorganismů než třeba na záchodovém prkénku, dveřní klice nebo podešvích bot. „Tyto přístroje jsou perfektním přenašečem bakterií,“ zdůraznili vědci v závěrečné studii.

Podle jejich zjištění se na tomto jevu podílí kombinace nepřetržitého provozu s teplem, jež vyzařuje sám aparát. A tím se také stává živnou půdou pro mikroorganismy, jež se mimo jiné běžně vyskytují na lidské pokožce a mohou vyvolat různé choroby, meningitidu a zápal plic nevyjímaje.

Uživatelé mobilů by proto měli dbát o jejich časté a pravidelné dezinfikování. Už jenom kvůli tomu, že je nechávají povalovat, aniž by uvažovali, kam je kladou. Často je používají, drží hezky v teple v taškách nebo kapsách, nemluvě o tom, že je mají v bezprostředním kontaktu s obličejem. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…