Na mobilu žije víc bakterií než na záchodovém prkénku

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

S trochou nadsázky by se dalo říci, že mobily pomalu, ale jistě vytlačují Petriho misky, jež se obvykle používají ke kultivaci bakteriálních kultur. Na jejich pouzdrech se totiž nejen neustále vrší a shromažďují, ale navíc také přímo zběsile množí.

Výzkum, jejž provedli odborníci z manchesterské Metropolitní univerzity v čele s Joannou Verranovou, prokázal, že na mobilních telefonech žije více škodlivých mikroorganismů než třeba na záchodovém prkénku, dveřní klice nebo podešvích bot. „Tyto přístroje jsou perfektním přenašečem bakterií,“ zdůraznili vědci v závěrečné studii.

Podle jejich zjištění se na tomto jevu podílí kombinace nepřetržitého provozu s teplem, jež vyzařuje sám aparát. A tím se také stává živnou půdou pro mikroorganismy, jež se mimo jiné běžně vyskytují na lidské pokožce a mohou vyvolat různé choroby, meningitidu a zápal plic nevyjímaje.

Uživatelé mobilů by proto měli dbát o jejich časté a pravidelné dezinfikování. Už jenom kvůli tomu, že je nechávají povalovat, aniž by uvažovali, kam je kladou. Často je používají, drží hezky v teple v taškách nebo kapsách, nemluvě o tom, že je mají v bezprostředním kontaktu s obličejem. (Plus)

Další články z rubriky

Trpíte na modřiny? Může jít o vážné onemocnění

Trpíte na modřiny? Může jít o vážné onemocnění

Dnes | Stává se vám, že se vám vytvoří modřina hrající všemi barvami, i když se jen lehce opřete o stůl?…

Vařte za hubičku: Levná a chutná jídla z brambor

Vařte za hubičku: Levná a chutná jídla z brambor

26. 5. | Brambory jsou snadno k dostání a když víte, jak je připravit, nebudou vás nudit. Existuje totiž…

Když ovečky nezabírají: Rady, jak co nejrychleji usnout

Když ovečky nezabírají: Rady, jak co nejrychleji usnout

25. 5. | 2 | Už jste se po dvacáté v posteli převalila ze strany na stranu a spánek se stále někde toulá?…

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

Jak udělat dokonalý smažák? Známe 4 triky!

24. 5. | 1 | Na klasický smažený sýr dostane čas od času chuť každý z nás. Ne vždy se ale povede, aby sýr ze…