Na tlouštíky chystají v Americe elektrošoky

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Žaludeční elektrostimulátory se v Evropě už vcelku osvědčily. Nyní probíhají klinické zkoušky také ve Spojených státech. Dílčí výsledky naznačují, že se aplikace tohoto přístroje pro mnohé tlouštíky zřejmě stane přijatelnější a méně rizikovou variantou namísto tradičních operací.

Dosud si obézní pacienti kvůli snížení dávek přijímané potravy mohli vybírat mezi chirurgickým zmenšením objemu žaludku a takříkajíc obchůzkou střevních kliček. Nový aparát nazvaný Transcend Implantable Gastric Stimulator, jenž připomíná náramkové hodinky a funguje na obdobném principu jako kardiostimulátor, dráždí elektrickými impulsy žaludeční stěnu a tím vyvolává pocit nasycenosti.

Dr. Scottu Shikorovi, vedoucímu výzkumného týmu z lékařského centra v Nové Anglii, se podařilo úspěšně provést již 27 takovýchto zákroků. Časově jsou poměrně nenáročné. Při použití endoskopické metody zaberou zhruba hodinu a navíc pacient může odejít domů ještě týž den.

Dráždění elektrickým proudem se odehrává postupně, v průběhu následujících dvou týdnů po operaci se ke slovu dostává speciální vnější programátor, jenž koordinuje četnost a intenzitu jednotlivých impulsů. Operovaný si je přitom vůbec neuvědomuje.
Ani tato metoda však není úplně bezpečná, ba přináší určitá rizika. U zhruba deseti až dvaceti procent nemocných se mohou objevit komplikace, jež vyžadují nový zákrok, u jednoho procenta nelze vyloučit smrtelné selhání. Navíc není stoprocentně zaručena ani účinnost stimulátoru. U některých pacientů se totiž žádoucí snížení váhy prostě nedostaví. (Plus)

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…