Na Vánoce sníme více než kilo cukroví!

Na Vánoce sníme více než kilo cukroví!

Napadlo vás někdy po snězení posledního kousku cukroví spočítat, kolik jste toho vlastně spořádali? A jaká energetická ,,bomba“ to byla?

Právě na tyto výpočty se zaměřili odborníci a zjistili, že během Vánoc sníme víc než jeden kilogram sladkostí! Takovou energii však nespálíme ani po osmi hodinách intenzivního běhu.

Vanilkové rohlíčky patří s lineckými kolečky a pracičkami ke klasice. Jenže už jste se někdy zamysleli nad tím, jaké množství energie to představuje? „Během těch několika dní sníme a u známých ochutnáme – abychom zkrátka 'neurazili' – víc než jeden kilogram cukroví,“ varuje Erika Hettešová z Herbalife.

Pokud se zaměříme na nejoblíbenější druhy, ve většině domácností kralují vanilkové rohlíčky. „Celková energetická hodnota rohlíčků upečených z jednoho kilogramu surovin je 22 226 Kj. Toto množství vystačí přibližně na 50 kousků cukroví,“ doplňuje Hettešová. A to je stále ještě méně, než sní za několik dní volna průměrný Čech! Přemýšleli jste někdy, kolik hodin sportu musíte intenzivně vynaložit, abyste takovou energii vydali?

Energetický výdej při sportu je individuální. Trénovaný člověk má při stejném pohybu či sportu menší energetický výdej než člověk netrénovaný. Roli zde hraje i naše hmotnost. Čím více kdo váží, tím je jeho výdej energie při fyzické aktivitě vyšší, má větší zátěž.

Pokud po Vánocích stoupáte na váhu a s hrůzou zjišťujete, kolik jste přibrali a jak se těch kil zbavit, buďte realističtí. „Není dobré a účelné podlehnout panice. Je třeba vymyslet racionální plán, metodu jak na to. A nedávat si nesplnitelná předsevzetí typu: za měsíc zhubnu pět kilogramů, zkusím tu americkou dietu, o které jsem četla, denně budu cvičit, třikrát týdně běhat... A tak bez paniky,“ radí nutriční terapeutka Věra Stejskalová.

Nejprve si odpovězte na otázku kolikrát týdně můžete reálně cvičit. Jednou, dvakrát? „Lepší a účinnější je denně zařadit krátkou ostrou procházku, místo výtahem jít do schodů pěšky, chodit si zaplavat do nepříliš studené vody, jít si třeba zatančit. Fyzická aktivita aby byla účinná by měla trvat nejméně půl hodiny a měli bychom do ní zapojit celé tělo,“ doporučuje Stejskalová.


ČTĚTE TAKÉ:
Třpytivé balerínky pro sezonu večírků a oslav!



STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud