Nachlazení není chřipka

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

K sezónnímu zvýšení výskytu akutních respiračních infekcí dochází každoročně již na podzim. Tato onemocnění způsobuje řada respiračních virů a často také Mykoplasma pneumonie. Jejich zvýšený výskyt zpravidla předchází vlně chřipky. Mnoho lidí zaměňuje nachlazení s chřipkou. Nachlazení ovšem není chřipka.



Chřipka je onemocnění, které se projevuje teplotou, zánětem dýchacího ústrojí, bolestmi kloubů a hlavy. V prvních dnech nebývá rýma ani kašel. Tyto příznaky se dostavují později a kašel bývá nejdříve suchý a postupně přechází ve vlhký kašel. Nemoc trvá obvykle sedm až deset dní a pak po rekonvalescenci většinou končí uzdravením.

U některých případů onemocnění chřipkou se však mohou přidat komplikace jako zánět středního ucha, zánět čelistních dutin, zápal plic. Tyto komplikace se mohou projevit jak u osob s jiným závažným základním onemocněním, jako je onemocnění srdce, plic, ledvin a cukrovka, tak u dříve zdravých jedinců.

Inkubační doba je několik hodin až 2 dny, výjimečně i tři dny.

Člověk se nakazí přímým stykem s nemocným vzdušnou cestou – kapénkami nebo předměty kontaminovanými sekrety nemocného. Nemocný člověk je nejnakažlivější v prvních třech dnech své nemoci.


Virus chřipky se vyskytuje ve třech typech A, B, C. Typ B způsobuje onemocnění jen u lidí a v místních výskytech s postupným šířením. Virus chřipky typu A nenapadá jen lidi, ale také savce, především prasata a ptáky. Mezidruhový přenos byl v přírodě prokázán a u člověka byl potvrzen přenos z prasat. Ptačí i prasečí chřipka, která vyvolala v roce 2009 pandemii, patřila právě k typu A. Tento typ způsobuje explozivní epidemie.

A jak tedy na chřipku? K nespecifickým opatřením při předcházení respiračním infekcím a chřipce patří dodržování zásad zdravého životního stylu, jako je životospráva, sport, otužování a v neposlední řadě dostatečný přísun potřebného množství vitamínů, zejména vitamínu C, nejlépe v jeho přirozené formě, a to konzumací čerstvé zeleniny a ovoce.

Nejvhodnější způsob prevence chřipky je očkování. Současná vakcína obsahuje aktuální kmeny viru chřipky A i B a je určena zejména osobám se závažnějším onemocněním srdce, plic, ledvin a cukrovkou, u nichž by chřipka mohla výrazně zhoršit jejich zdravotní stav. Rovněž možnost očkování by měly zvážit i zdravé osoby pečující o své zdraví, pro které by onemocnění chřipkou vedlo k ekonomickým ztrátám z důvodu nepřítomnosti v práci. Očkování pro osoby s uvedeným závažným onemocněním a pro osoby nad 65 let věku je hrazeno ze zdravotního pojištění.

A když už Vás chřipka skolí, je důležité tuto nemoc nepodcenit, řádně ji vyležet a pít teplý čaj s citronem. V případě těžšího průběhu a vzniku komplikací je nutno vyhledat lékaře.

MUDr.Šárka Matlerová

Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

Dnes | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Včera | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…