Nadbytek krevního cukru urychluje stárnutí

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Nezdravý životní styl způsobuje, že vypadáme starší, než jsme. Podle nových výzkumů zvyšuje hladinu krevního cukru, v jehož důsledku stárne naše tvář rychleji.



Odborníci tvrdí, že lidé ve středním věku, jejichž obsah cukru v krvi je nadprůměrně vysoký, vypadají starší než ostatní. Ačkoli negativní dopad nadměrného množství této látky na naše zdraví je všeobecně znám, jeho vliv na to, jak vypadáme, se potvrdil teprve nyní. Každý milimol na litr krve navíc přidává pět měsíců našim obličejovým rysům. Normální obsah cukru je pět až šest milimolů na litr.

Experti změřili výši krevního cukru u 602 osob. Mezitím si 60 nezávislých pozorovatelů prohlíželo fotografie jejich tváří. Přitom určovali podle svého mínění jejich věk. Zdravé lidi s nízkou hladinou krevního cukru posoudili jako o rok mladší než ty, u kterých byla hladina zvýšená, a o rok a půl mladší než diabetiky.

Stárnutí tváře je podle vědců způsobeno tím, že cukr narušuje kolagen - protein -, který dodává pružnost pokožce. Velkou roli v tomto procesu může hrát i nesprávná produkce hormonu inzulínu.

"Čím více glukózy organismus obsahuje, tím starší dotyčný vypadá. Je to další důvod, proč se řídit zásadami zdravého životního stylu. Jejich dodržování neovlivňuje jenom zdraví, ale také vzhled," tvrdí vedoucí studie David Gunn ze společnosti Unilever, která výzkum prováděla.

Jeho slova doplňuje Diana van Hemstová z univerzity v nizozemském Leidenu:
"Výsledky potvrzují, jak důležitá je pro zdraví a pocit pohody regulace glukózy v krvi. To, že má vliv i na náš vzhled, by nás mělo motivovat, abychom se snažili žít zdravě, zvláště, pokud už jsme překročili padesátku."




ČTĚTE TAKÉ:
Nejčastější technické chyby při posilování vybraných svalových partií






ČTĚTE TAKÉ:
Jak přežít vánoční stres? Tipy (nejen) pro introverty…

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…