Nadměrná konzumace alkoholu maže paměť několik dní nazpět

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Součástí evropské kultury posledních let je tzv. páteční opíjení. Nárazová konzumace alkoholu na konci pracovního týdne má však neblahý vliv na paměť. Mnozí pijani dobře vědí, jak obtížné je vybavit si detaily z předešlé noci, ale nová studie dokazuje, že alkohol maže paměť ještě několik dní nazpět. Tvorba vzpomínek v období kolem nadměrné konzumace alkoholu je tak značně ohrožena.



Vzpomínky se nemohou tvořit proto, že alkohol velmi negativně ovlivňuje hippokamp, který je umístěn ve středu mozku a který hraje klíčovou roli při tvorbě paměti a při učení.

Podle nové španělské studie nárazová konzumace alkoholu velmi negativně ovlivňuje tzv. deklarační paměť, tedy schopnost zapamatovat si slyšené. A přitom právě studenti univerzit, kteří vstřebávají informace na přednáškách, patří k rizikové skupině, která často alkohol konzumuje nárazově ve velkých dávkách.

„Nárazová nadměrná konzumace alkoholu ovlivňuje paměť mladých dospělých, což může mít velmi negativní vliv na jejich každodenní život. Naším hlavním důkazem je zcela jasný vztah mezi nárazovou nadměrnou konzumací alkoholu a sníženou schopností učit se slyšené informace,“ varuje doktorka Maria Paradová z Universidade de Santiago de Compostela.


ČTĚTE TAKÉ:
Orbion: Portál pro cestovatele





ČTĚTE TAKÉ:
Prsa, nebo zadek?

Komentáře

Komentářů celkem: 1
:) Heligon 21. 5. 2011 | 10:05

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…