Nadměrné pití piva krátí život až o 23 let

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

K tekutému chlebu rádi přirovnávají skalní konzumenti chmelový mok, jehož si mnohdy denně dopřávají jeden půllitr za druhým. Na rozdíl od jedné ze základních potravin, jež přímo lahodí lidskému tělu, takříkajíc řetězovým popíjením piva si však devastují jeden orgán za druhým.

Na základě poznatků centrálního německého vědeckého kuratoria pro otázky závislosti došli experti k závěru, že je nutné provést zásadní korekci přípustných hranic denní dávky alkoholu. U mužů ji stanovili na 0,5 až 0,6 litru piva a 0,25 až 0,3 litru vína, tedy 20 až 24 gramů etanolu. Něžnější pohlaví by se mělo spokojit s poloviční porcí. Ovšem ani popíjení tohoto množství není zcela bez rizika.

Stále existuje nebezpečí, že v podstatě mírný denní konzum vyvolá závislost na zhoubném démonu alkoholu. Odborníci proto doporučují zříci se alespoň na dva dny v týdnu jakéhokoli pití víceprocentních nápojů. Tím lze předejít vzniku chronických onemocnění, jež dokáže vyvolat i nepatrné množství alkoholu. Nejznámějšími chorobami, jež sužují nejen těžké opilce, jsou cirhóza jater a rakovina slinivky břišní. Ovšem v bezpečí nejsou ani další orgány. Dochází totiž k ničení nervových buněk, které ovlivňují jejich činnost.

Například kostní buňky se při konzumaci tří piv denně nereprodukují v plné a žádoucí míře, a proto se kosti snadněji lámou. Odumírají mozkové buňky, což má za následek poruchy paměti a chápání. Nemluvě o úbytku inteligence, změnách osobnosti i nebezpečí mozkové mrtvice. Množí se případy hrudní rakoviny, stoupá nebezpečí nádorového onemocnění dutiny ústní, zažívacího traktu a hltanu. Stejně jako poruch srdečního svalu a hypertenze. Trpí i žaludeční sliznice, na níž se tvoří záněty. Kromě toho se objevují i změny ve výměně látkové a imunitním systému, vzhledu kůže, nadváha, problémy s potencí.

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Dnes | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…