Nadměrné solení oddaluje nástup puberty a způsobuje neplodnost

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

To, že přílišná konzumace soli u dospělých poškozuje cévy, zvyšuje riziko infarktu či mozkové mrtvice, je známá věc. Až nyní z vědeckých výzkumů však vyplynulo, jak moc nadměrný příjem sodíku škodí dětem. Oddaluje nástup puberty. Čím více soli, tím pomaleji pohlavně dozrávají. Může se jednat o roky.

Nadměrné solení oddaluje nástup puberty a způsobuje neplodnost

Podle lékařky Dori Pitynské z University of Wyoming má oddálení nástupu puberty negativní vliv na plodnost. Lidé na Západě konzumují sodíku příliš mnoho už několik desetiletí. Právě to by mohlo vysvětlovat, proč v zemích našeho regionu má tolik párů problémy s plodností.

Zajímavé však je, že když vyloučíte sůl ze stravy úplně, dojde rovněž k oddálení nástupu puberty,“ tvrdí Pitynská. Své závěry opírá o experimentální laboratorní výzkum na hlodavcích. Jedinci, kteří nedostávali žádnou sůl, a také ti, kteří jí přijímali trojnásobek či čtyřnásobek denní doporučené dávky, nastupovali do puberty výrazně později než vrstevníci, kteří přijímali sodíku adekvátní množství.

Naopak konzumace nepřiměřeného množství tuků nástup puberty urychluje. Bylo prokázáno, že děti konzumující příliš tučnou stravu dospívají dříve. Ale pokud přijímají také zároveň nadměrné množství sodíku, dojde naopak k opoždění.

„Náš výzkum dokazuje jako první, že obsah soli ve stravě má mnohem větší vliv na zdraví pohlavních orgánů než obsah tuku,“ tvrdí Pitynská.

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…