Nápoje s vitaminy A, C a E spíš škodí

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Těžkou ránu konzumentům nejrozmanitějších průmyslově připravovaných nápojů, jež mají dodat organismu potřebnou zásobu vitaminů A, C a E, zasadili vědci, kteří se je rozhodli otestovat po ekologické a zdravotní stránce.

Při zkoumání třiceti z nich se totiž ukázalo, že víc škodí než prospívají.

Značný podíl viny na tom mají jejich producenti, kteří do nich často dávají více umělého betakarotinu než připouštějí výrobní normy a jenž už v malém množství zvyšuje riziko plicní rakoviny u kuřáků a pacienty se srdečními potížemi přímo ohrožuje na životě.

Další výhrady se pak týkaly užívání problematických potravinářských barviv a konzervačních látek. (Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…