Narušený biorytmus přeje alkoholu

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Narušení zakódovaného rytmu, při němž se střídá denní aktivita s nočním odpočinkem, přispívá podle vědců z heidelberské univerzity ke zvýšené konzumaci alkoholu.

Na vině je zmutovaný gen Per2, který za jeho dodržování jinak odpovídá. Tým vedený prof. Rainerem Spanagelem si tuto domněnku potvrdil na pokusu se skupinou myší, které kvůli přeměněnému genu měly nejen zmatenou představu o čase, ale také začaly tíhnout k lihovinám.

"Už dříve jsme zjistili, že mladiství s mutaci v genu Per2 pijí více než jejich vrstevníci," říká Spanagel. "Problémy s alkoholem však mají například rovněž ti, kteří pracují na směny, letištní personál i další lidé, kteří nedodržují zděděný tikot biologických hodin." (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 1
tžá žár 14. 12. 2006 | 13:22

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…