Naučit děti jíst zeleninu lze taky pomocí chutných omáček a dipů

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Léto je sezónou, kdy trhy se zeleninou překypují kvalitními čerstvými plody. Navíc se na stůl dostává úroda z vlastních zahrádek. A zatímco dospělí chrochtají blahem nad vlastními rajčaty či okurkami, smutně koukají na děti ohrnující nos. Taková dobrá zelenina! Přesvědčit nejmenší strávníky k ochutnání zdravých darů přírody může pomoci chutná kořenitá omáčka. Podle pensylvánských expertů na výživu dětí je to jedna metoda, jak zahrnout do jídelníčku nejmenších více zeleniny.

Naučit děti jíst zeleninu lze taky pomocí chutných omáček a dipů

Docentka Jennifer S. Savageová z Centra pro výzkum dětské obezity při Pennsylvania State University tvrdí, že nízkotučné omáčky s kořením mohou výrazně pomoci při nabádání dětí konzumovat zeleninu. Malí strávníci totiž čerstvou zeleninu bez omáčky odmítnou třikrát častěji než tu s omáčkou. Ovšem je nezbytné, aby zálivkou nebyla majonéza či tatarka, ale aby se jednalo o přeliv energeticky méně náročný.

Úspěšná s omáčkami na zelenině byla docentka Savageová v pokusech s tří až pětiletými dětmi. Ty, jimž podala zeleninu s chutnou omáčkou, konzumovaly zeleninu třikrát častěji než vrstevníci, jež nutila jíst zeleninu bez ničeho.

„Už po čtyřech testovacích sezeních snědly děti mnohonásobně víc zeleniny, pokud k ní dostávaly nějakou chutnou kořeněnou omáčku,“ tvrdí autorka experimentální studie. Pracovala při ní s 350 dětmi předškolního věku.

Další články z rubriky

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

10 drobností, díky kterým budete zdravější a šťastnější

Včera | Ať už je vaším cílem zdravější tělo nebo hezčí domov, udělejte si jeden víkend, abyste vylepšila…

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

24. 2. | Kdysi lidé věřili, že dršťky jim dodají odolnost a sílu, a neřešili, jak z nich udělat lahůdku. My…

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

24. 2. | To, že je česnek nejsilnější přírodní antibiotikum, je všeobecně známé. Navíc ale obsahuje…

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

23. 2. | Nejčastěji se myomy objevují po 40. roce, a proto je mnohdy ženy bohužel neřeší. Domnívají se, že…