Naučit děti jíst zeleninu lze taky pomocí chutných omáček a dipů

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Léto je sezónou, kdy trhy se zeleninou překypují kvalitními čerstvými plody. Navíc se na stůl dostává úroda z vlastních zahrádek. A zatímco dospělí chrochtají blahem nad vlastními rajčaty či okurkami, smutně koukají na děti ohrnující nos. Taková dobrá zelenina! Přesvědčit nejmenší strávníky k ochutnání zdravých darů přírody může pomoci chutná kořenitá omáčka. Podle pensylvánských expertů na výživu dětí je to jedna metoda, jak zahrnout do jídelníčku nejmenších více zeleniny.

Naučit děti jíst zeleninu lze taky pomocí chutných omáček a dipů

Docentka Jennifer S. Savageová z Centra pro výzkum dětské obezity při Pennsylvania State University tvrdí, že nízkotučné omáčky s kořením mohou výrazně pomoci při nabádání dětí konzumovat zeleninu. Malí strávníci totiž čerstvou zeleninu bez omáčky odmítnou třikrát častěji než tu s omáčkou. Ovšem je nezbytné, aby zálivkou nebyla majonéza či tatarka, ale aby se jednalo o přeliv energeticky méně náročný.

Úspěšná s omáčkami na zelenině byla docentka Savageová v pokusech s tří až pětiletými dětmi. Ty, jimž podala zeleninu s chutnou omáčkou, konzumovaly zeleninu třikrát častěji než vrstevníci, jež nutila jíst zeleninu bez ničeho.

„Už po čtyřech testovacích sezeních snědly děti mnohonásobně víc zeleniny, pokud k ní dostávaly nějakou chutnou kořeněnou omáčku,“ tvrdí autorka experimentální studie. Pracovala při ní s 350 dětmi předškolního věku.

Další články z rubriky

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

22. 1. | Sladké brambory neboli batáty u nás nejsou příliš rozšířené. Pomalu se učíme zařazovat je do našeho…

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…