Naučit děti jíst zeleninu lze taky pomocí chutných omáček a dipů

| Autor: Famous | Rubrika: Zdraví

Léto je sezónou, kdy trhy se zeleninou překypují kvalitními čerstvými plody. Navíc se na stůl dostává úroda z vlastních zahrádek. A zatímco dospělí chrochtají blahem nad vlastními rajčaty či okurkami, smutně koukají na děti ohrnující nos. Taková dobrá zelenina! Přesvědčit nejmenší strávníky k ochutnání zdravých darů přírody může pomoci chutná kořenitá omáčka. Podle pensylvánských expertů na výživu dětí je to jedna metoda, jak zahrnout do jídelníčku nejmenších více zeleniny.

Naučit děti jíst zeleninu lze taky pomocí chutných omáček a dipů

Docentka Jennifer S. Savageová z Centra pro výzkum dětské obezity při Pennsylvania State University tvrdí, že nízkotučné omáčky s kořením mohou výrazně pomoci při nabádání dětí konzumovat zeleninu. Malí strávníci totiž čerstvou zeleninu bez omáčky odmítnou třikrát častěji než tu s omáčkou. Ovšem je nezbytné, aby zálivkou nebyla majonéza či tatarka, ale aby se jednalo o přeliv energeticky méně náročný.

Úspěšná s omáčkami na zelenině byla docentka Savageová v pokusech s tří až pětiletými dětmi. Ty, jimž podala zeleninu s chutnou omáčkou, konzumovaly zeleninu třikrát častěji než vrstevníci, jež nutila jíst zeleninu bez ničeho.

„Už po čtyřech testovacích sezeních snědly děti mnohonásobně víc zeleniny, pokud k ní dostávaly nějakou chutnou kořeněnou omáčku,“ tvrdí autorka experimentální studie. Pracovala při ní s 350 dětmi předškolního věku.

Další články z rubriky

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

21. 9. | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

18. 9. | Hříbky, klouzci, lišky, růžovky nebo žampiony. Jedlých hub je nepřeberné množství druhů, stejně tak…

10 triků, jak použít citron: Na stařecké skvrny, kuří oka i průjem

10 triků, jak použít citron: Na stařecké skvrny, kuří oka i průjem

18. 9. | Citron máme spojený s horkým čajem nebo naopak letní osvěžující citronádou. Toto ovoce nabušené…