Naučit děti jíst zeleninu lze taky pomocí chutných omáček a dipů

Naučit děti jíst zeleninu lze taky pomocí chutných omáček a dipů

Léto je sezónou, kdy trhy se zeleninou překypují kvalitními čerstvými plody. Navíc se na stůl dostává úroda z vlastních zahrádek. A zatímco dospělí chrochtají blahem nad vlastními rajčaty či okurkami, smutně koukají na děti ohrnující nos. Taková dobrá zelenina! Přesvědčit nejmenší strávníky k ochutnání zdravých darů přírody může pomoci chutná kořenitá omáčka. Podle pensylvánských expertů na výživu dětí je to jedna metoda, jak zahrnout do jídelníčku nejmenších více zeleniny.

Docentka Jennifer S. Savageová z Centra pro výzkum dětské obezity při Pennsylvania State University tvrdí, že nízkotučné omáčky s kořením mohou výrazně pomoci při nabádání dětí konzumovat zeleninu. Malí strávníci totiž čerstvou zeleninu bez omáčky odmítnou třikrát častěji než tu s omáčkou. Ovšem je nezbytné, aby zálivkou nebyla majonéza či tatarka, ale aby se jednalo o přeliv energeticky méně náročný.

Úspěšná s omáčkami na zelenině byla docentka Savageová v pokusech s tří až pětiletými dětmi. Ty, jimž podala zeleninu s chutnou omáčkou, konzumovaly zeleninu třikrát častěji než vrstevníci, jež nutila jíst zeleninu bez ničeho.

„Už po čtyřech testovacích sezeních snědly děti mnohonásobně víc zeleniny, pokud k ní dostávaly nějakou chutnou kořeněnou omáčku,“ tvrdí autorka experimentální studie. Pracovala při ní s 350 dětmi předškolního věku.

Doporučujeme

Články odjinud