Naučte se holandskou omáčku: Základ je teplota a míchání

| Autor: MP | Rubrika: Zdraví

Holandská omáčka je výborná hlavně s vejci Benedikt nebo k rybě, mořským plodům či zelenině. Lidé se do ní často nechtějí pouštět kvůli složitější přípravě, ale s naším návodem ji zvládnete hravě!

Naučte se holandskou omáčku: Základ je teplota a míchání

Kvalitní bílé víno

Nedílnou součástí holandské omáčky je kvalitní bílé víno. Vybírejte sušší a především takové, které rádi pijete po večerech – i přesto, že se víno vyvaří, ovlivňuje výslednou chuť. Proto na něm nešetřete.

Máslo

Předtím než začneme přepouštět máslo, musíme se ujistit, že použijeme to správné. Máslo musí obsahovat minimálně 80 % máselného tuku, nesmí se do něj přidávat žádná aditiva ani jiné tuky. Kvalita másla se výrazně projeví na chuti omáčky.

Důležité je správně přepustit máslo. Ze zahřátého másla se pomalu oddělí syrovátka a tuk. Je nutné sbírat pěnu z hladiny, syrovátka klesne ke dnu a vrchní vrstvu tvoří čistý mléčný tuk. Při přepouštění hlídejme barvu másla. Ztmavnutí způsobuje nežádoucí nahořklou chuť.

Míchání

Za stálého míchání pomalu přilévejte bílé víno se žloutky. Dávejte ale pozor na teplotu, která nesmí přesáhnout 65 stupňů. Cílem je hustá, lesklá a hladká pěna. Nakonec do našlehané pěny přilijte pomalu máslo a stále šlehejte metlou podobně jako u majonézy.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jednoduchý recept na domácí medovník. Naučíme vás ho krok za krokem

Jednoduchý recept na domácí medovník. Naučíme vás ho krok za krokem

Dnes | Medovník si dobyl místo na výsluní mezi tuzemskými moučníky. Ať už Marlenka nebo medovník, ty…

Podívejte se na foto: Takhle odlišně vypadají ženské vagíny

Podívejte se na foto: Takhle odlišně vypadají ženské vagíny

Včera | Řada žen se stydí za svůj klín. Připadají si nehezké. Podívejte se, jak jsou na tom druhé ženy a…

Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a dietních večeří z kuřecího masa

Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a dietních večeří z kuřecího masa

18. 10. | Pokud chceme udělat rychlou teplou večeři, dost často sáhneme právě po kuřecích prsou. Stačí omýt,…

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

16. 10. | 1 | Určitě znáte naprosto chorobnou únavu, kdy jedete jako robot, jste naprosto bez energie a vždy se…