Naučte se holandskou omáčku: Základ je teplota a míchání

| Autor: MP | Rubrika: Zdraví

Holandská omáčka je výborná hlavně s vejci Benedikt nebo k rybě, mořským plodům či zelenině. Lidé se do ní často nechtějí pouštět kvůli složitější přípravě, ale s naším návodem ji zvládnete hravě!

Naučte se holandskou omáčku: Základ je teplota a míchání

Kvalitní bílé víno

Nedílnou součástí holandské omáčky je kvalitní bílé víno. Vybírejte sušší a především takové, které rádi pijete po večerech – i přesto, že se víno vyvaří, ovlivňuje výslednou chuť. Proto na něm nešetřete.

Máslo

Předtím než začneme přepouštět máslo, musíme se ujistit, že použijeme to správné. Máslo musí obsahovat minimálně 80 % máselného tuku, nesmí se do něj přidávat žádná aditiva ani jiné tuky. Kvalita másla se výrazně projeví na chuti omáčky.

Důležité je správně přepustit máslo. Ze zahřátého másla se pomalu oddělí syrovátka a tuk. Je nutné sbírat pěnu z hladiny, syrovátka klesne ke dnu a vrchní vrstvu tvoří čistý mléčný tuk. Při přepouštění hlídejme barvu másla. Ztmavnutí způsobuje nežádoucí nahořklou chuť.

Míchání

Za stálého míchání pomalu přilévejte bílé víno se žloutky. Dávejte ale pozor na teplotu, která nesmí přesáhnout 65 stupňů. Cílem je hustá, lesklá a hladká pěna. Nakonec do našlehané pěny přilijte pomalu máslo a stále šlehejte metlou podobně jako u majonézy.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

18. 2. | Kuřecí maso je dietní, rychle připravené i relativně levné, proto se těší stálé oblibě. Ale časem…

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

16. 2. | Minidezerty do skla dokáží zachránit nejednu nečekanou návštěvu. Vyzkoušejte našich pět osvědčených…

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

16. 2. | Pokud sledujete kuchařské a gurmánské blogy, určitě vám neunikla stránka Tastejourney.cz. Její…

Máte problémy s alkoholem? Takto to poznáte! Otestujte se

Máte problémy s alkoholem? Takto to poznáte! Otestujte se

15. 2. | Také vám alkohol často pomůže, když se chcete lépe bavit, zbavit se špatné nálady nebo zahnat…