Nebezpečná dieta

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Pokud chcete zhubnout zvolte raději vyvážené množství potravy a dostatek pohybu. Redukční diety sice zařídí rychlý úbytek váhy, ale po skončení diety se váha opět velmi rychle zvýší mnohdy ještě na vyšší hodnotu.

Nebezpečná dieta


Pokud chcete zhubnout zvolte raději vyvážené množství potravy a dostatek
pohybu. Redukční diety sice zařídí rychlý úbytek váhy, ale po skončení
diety se váha opět velmi rychle zvýší mnohdy ještě na vyšší hodnotu.
Nyní si řekneme, proč to tak je.


Za opětovné rychlé přibrání můžou tyto dva základní metabolické
principy.



  1. Když rychle snížíte svou váhu, tak zmenšíte nejen tukové polštáře,
    ale také svalovou hmotu. Ta váží víc než tuk a při pohybu spaluje
    daleko větší množství energie než tuk. Po skončení diety opět
    trochu přiberete a to především tuk, tím se Vám změní poměr svalové
    hmoty a tuku. Při nižší hmotnosti máte za prvé větší objem a za
    druhé, a to je hlavní spalujete méně energie, což je způsobeno právě
    zmenšením svalové hmoty.

  2. Další vedlejší a podstatný efekt nejen rychlých diet, ale
    opravdu téměř všech diet je velká změna v metabolismu. Tělo, když zjistí, že
    má velmi snížený přísun energie z potravy, začne hodně šetřit a
    snaží se zpracovat každý gram potravy. Po skončení diety pak
    organismus pokračuje v šetření a využívání každé kapky. A to není
    vše, tělo se bojí, že přijde další chudé období a zásobí se na
    horší časy, to znamená, že ukládá tuky. Po další dietě je to horší
    a horší. Je to takzvaný JOJO EFEKT.


Jak je vidět, je to téměř nekonečný kolotoč. Jak z toho ven? Recept je
vyvážená strava bohatá na obilniny, těstoviny, ovoce a zeleninu s dostatečným
množstvím mléčných výrobků, masa, ryb a luštěnin. A k tomu dostatek
pohybu. Snižování váhy nebude tak rychlé, ale zato kvalitní s přeměnou
tuku na svalstvo a bez nebezpečí rychlého návratu na původní vysokou váhu.


Další články z rubriky

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Včera | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

18. 9. | Hříbky, klouzci, lišky, růžovky nebo žampiony. Jedlých hub je nepřeberné množství druhů, stejně tak…

10 triků, jak použít citron: Na stařecké skvrny, kuří oka i průjem

10 triků, jak použít citron: Na stařecké skvrny, kuří oka i průjem

18. 9. | Citron máme spojený s horkým čajem nebo naopak letní osvěžující citronádou. Toto ovoce nabušené…